Ultima oră

Un grup de academicieni îl roagă pe președintele Timofti să acorde distincții persoanelor care au semnat „Scrisoarea celor 66”

„Documentul manifest a fost semnat de 66 de reprezentanţi ai intelectualităţii din RSSM: scriitori, ziarişti, profesori universitari, filologi, lingvişti, cineaști, jurişti, tehnocraţi, medici, matematicieni, biologi ş.a. – cei mai mulţi având grade ştiinţifice, titluri onorifice la nivel național, unional și internațional. Semnarea Scrisorii s-a dovedit a fi un act de mare curaj și risc pentru adevăr, ceea ce s-a demonstrat și prin faptul că, iniţial, „Scrisoarea…” a fost semnată de peste 200 de persoane, dar, pe parcurs, majoritatea dintre ei şi-au retras semnătura”.  (…)

„Din păcate, însă, cu trecerea anilor, fapta „spartanilor” de la Chişinău a fost dată uitării, fiind umbrită de alte făptuiri poate mai impresionante, dar şi de unele minore sau chiar imaginare. Fireşte, la mijloc a fost și este modestia remarcabilă şi unanimă a semnatarilor „Scrisorii celor 66”, dat fiind că nici unul dintre ei nu şi-a etalat meritele şi nu a revendicat vreun privilegiu de la noile autorităţi ale țării.
În calitate de membri titulari și corespondenți ai Academiei de Științe, dar şi ca simpli cetăţeni, considerăm că fapta autorilor acestui excelent Memorandum nu trebuie subestimată, nici dată uitării. Tocmai de aceea, la aniversarea a 25-a, de la publicarea „Scrisorii celor 66”, în octombrie 2013, în cadrul Adunării Generale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a fost propus înaltului for al AŞM să aprobe și să adreseze Preşedintelui Republicii Moldova un Demers/Memoriu, solicitind aprecierea adecvată a curajului și verticalității civice a celor 66 de patrioți prin acordarea distincţiilor de stat pentru contribuție majoră și decisivă la afirmarea limbii române în RSSM. Ideea a fost unanim votată de comunitatea academică. Unii dintre semnatari urmau sa fie omagiați deja post-mortem. De atunci s-au scurs mai mult de doi ani, dar Demersul AȘM a rămas fără răspuns din motive necunoscute.

Stimate domnule Președinte,

Sîntem convinși și ne vedem obligați moral și profesional să reiterăm importanța și valoarea istorică a „Scrisorii celor 66”, a actului de curaj, risc și responsabilitate a fruntașilor Mișcării de eliberare națională, a contribuției acestora la zidirea fundamentului independenței Republicii Moldova, fapt pentru care îdrăznim să Vă solicităm examinarea Demersului Academiei de Științe în privința aprecierii adecvate a rolului istoric al Celor 66”.

Demersul este semnat de academicienii Gheorghe Ghidirim, Leonic Culiuc, Valeriu Pasat, Demir Dragnev, Mihai Cimpoi, Ion Ababii, Andrei Eșanu, Eugen Doga, ș.a.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *