Actualitate

Un grup de moldoveni primeau câte 5 mii de euro de la cetățeni afgani pentru a-i trece ilegal frontiera spre UE (FOTO)

La începutul lunii august 2013, un grup de 12 cetățeni ai Afganistanului, format din două familii, călăuziți de membrii grupării, au trecut ilegal frontiera din Ucraina în Republica Moldova. La câteva ore, afganii și-au continuat calea, prin traversarea hotarului moldo-român, pe raza localităților Drepcăuți (MDA) – Cuzlău (RO), înotând râul Prut. Ambele treceri ilegale ale frontierei s-au realizat cu implicarea unui fost grănicer, care cunoștea segmentul dat de frontieră. Ca urmare a schimbul operativ de informații cu colegii din România, grupul respectiv a fost reținut, iar conform procedurilor legale, migranții au fost predați autorității de frontieră moldovenești, însă, odată ajunși pe teritoriul țării afganii au solicitat azil.

Pe parcursul perioadei de examinare a cererii privind acordarea protecției pe teritoriul Republicii Moldova, una din familiile reţinute, formată din 6 persoane, care fiind ajutată de membrii grupului infracţional, la 3 noiembrie 2013, a reuşt să fugă de la Centrul de plasament şi, ilegal, să ajungă pe teritoriul Ucrainei, prin sectorul verde al frontierei, proxim localității Săiți, raionul Ştefan Vodă.

La 25 februarie 2014, pe sectorul verde al frontierei a fost reținut un membru al grupării, un minor din Căuşeni, imediat după ce a călăuzit o altă familie de afgani (2 maturi şi 3 copii) la traversarea ilegală a frontierei moldo-ucraineană, prin Săiţi. Monitorizarea acţiunilor acestora a condus la reţinerea și celui de-al doilea
membru al grupării, care a asigurat transportarea migranților pe teritoriul Ucrainei, apoi traversând hotarul prin punctul de trecere Săiţi, urma să preia familia de afgani și să o transporte pe teritoriul țării spre frontiera cu România.

Cei 9 moldoveni au vârste cuprinse între 17 şi 58 de ani, doi dintre care sunt cu antecedente penale, iar altul minor. Patru dintre ei căuta potențiali migranți afgani, 4 asigurau transportarea acestora şi unul avea rolul de călăuză. Sumele de 5000 de EURO pentru un matur şi 2500 de EURO pentru un minor erau achitate de afgani pentru a-și asigura deplasarea în UE.

Banii erau împărţiți între membrii grupului, ca de exemplu pentru tranzitatea teritoriul Republicii Moldova, un organizator primea 400 de EURO pentru o persoană, banii fiind transferați pe conturi bancare.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *