Economie

Un inginer român a fost PREMIAT la Geneva pentru o INVENȚIE care scade consumul de CARBURANȚI

„Am fost jurizat de patru membri ai unui juriu internațional, specialiști în industria auto. Aceștia au apreciat aplicabilitatea invenției mele, în special eficiența în cazul autobuzelor, unde viteza de deplasare este redusă și sunt multe opriri. Cu toate acestea, dispozitivul dinamic de transfer al aerului (DDTA) își păstrează eficiența, iar consumul de carburant se reduce cu până la 7%”, a declarat sâmbătă inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, aflat încă la Geneva, relatează Economica.net.


Foto: Agerpres

Invenția inginerului din Deva a fost testată de acesta timp de trei ani, pe camioanele unei firme din Deva. Probele practice au arătat o reducere a consumului de carburant cu 5-7% și o creștere a puterii motorului cu 4%, în condiții de trafic normal. Rezultatele au fost confirmate și în condiții de laborator, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

“Dispozitivul este testat acum și pe autobuzele companiei de transport local din municipiul Alba—Iulia, iar rezultatele sunt foarte bune”, a adăugat Corneliu Birtok-Băneasă.

Potrivit inventatorului, dispozitivul pe care l-a creat a intrat în atenția Asociației Române pentru Transport Rutier Internațional (ARTRI), care ar putea fi interesată să promoveze invenția pe camioanele sale. Un calcul efectuat de inginerul auto, înainte de a pleca la Geneva, arăta că la o firmă de transport în care mașinile pot parcurge chiar și un milion de kilometri pe an reducerea de carburant rezultată prin aplicarea invenției ar putea duce la scăderi semnificative ale costurilor.

Sursa: bani.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *