Chișinău

Un liceu din Capitală găzduiește Muzeul Holocaustului

Potrivit cifrelor cercetătorilor, în perioada anilor 1941-1944, în cele peste 200 de lagăre din Basarabia și Transnistria au fost exterminați în jur de 700 000 de evrei și romi. Cifrele impresionante ale tragediei și urmările acestui fenomen tragic nu au fost uitate de comunitatea evreiască din Moldova. Mai mult ca atât, în Chișinău a fost constituit un muzeu din resursele proprii care zilnic este suplinit cu noi informații.
 
Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi milioane de oameni de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945. Nu este cunoscut numărul exact al evreilor ucişi în Holocaust. Cifra cel mai frecvent notată de istorici este de şase milioane.

Recent am descoperit că în Capitală avem un muzeu al Holocaustului, unul destul de modest, dar plin de durere. Acesta este amplasat într-un liceu din Chișinău și a fost înființat în anul 2004 de către directoarea instituției Sofia Școlinic și profesorii de aici. Ideea apariției muzeului a venit în urma participării la cursuri în afara țării despre istoria și tradițiile culturii evreiești. „Înainte să fie întemeiat acest muzeu, se crea o impresie că tragedia nu a trecut prin viața oamenilor de aici și nu a lăsat o amprentă peste comunitatea evreiască”, spune Tatiana Copîl, una dintre profesoarele liceului.

15 metri pătrați plini de durere

Primele obiecte expuse în cadrul muzeului au fost câteva materiale fotografice despre brutalitățile holocaustului care au avut loc pe teritoriul Moldovei. Ulterior, cu ajutorul întregului colectiv de profesori, elevii, părinții și artiștii au adunat mai multe exponate pentru muzeu. 
Astăzi muzeul este amplasat într-o încăpere de aproape 15 metri pătrați, care cuprinde o serie de fotografii, documente, obiecte ale anilor 1941-1945, când evreii din Europa au fost cuprinși de teroare. 


Imagini din cadrul expoziției a muzelui Holocaustului

La amenajarea spațiului s-a luat ca exemplu Muzeul Holocaustului din Israel „Yad Vashem”, care a fost înființat în 1953. „La fel ca și cel din Israel, muzeul din cadrul liceului are scris numele victimelor pe podul încăperii. Iar lista se completează cu nume noi ale rudelor și ale celor apropiați”, explică Tatiana Copîl.

Experimentul nasturilor

Într-un acvariu pe un raft am observat mai mulți nasturi. Sofia Școlnic, directoarea liceului, ne-a povestit despre experimentul pe care l-a propus să îl facă împreună cu elevii. „Am luat practica unui liceu din afara țării. Copiii sunt încurajați că aducă câte un năsturel să îl pună la grămadă. Ulterior îi vom aranja și ne vom ajuta copiii să conștientizeze cât ar face șase milioane de unități. Când un copil vede cu ochii săi, el altfel percepe informația. În liceul de la care am preluat experimentul, elevii au încercat să adune această cifră, dar era un număr impresionant și nu au ajuns la ea”, spune directoarea. 


Cutia cu nasturi

Deși victimele Holocaustului sunt comemorate la sfârșit de ianuarie, elevii din cadrul liceului au vizitat muzeul toată luna.

Pe lângă fotografii și memorii, în muzeu sunt expuse câteva lucruri personale ale oamenilor: câteva stilouri, o lingură, un fier de călcat și un obiect din țesătură cu un mesaj religios. „Evident că aceste lucruri nu sunt din ghetou, ci au aparținut oamenilor acelor vremuri 1944-1945. Ele au aparținut bunicilor copiilor care le-au adus”, afirmă directoarea.


Directoarea liceului, Sofia Școlnic în cadrul muzeului Holocaustului din Chișinău

Reprezentanții muzeului ne-au spus că vor să pună bazele unui Centru al Holocaustului în Moldova. „În ziua de astăzi, nu avem un centru dedicat acestei tragedii, iar acest centru al Holocaustului urmează să devină organism viu care lucrează mereu, colectează material din arhivă sau de la oameni pentru muzeu”, susține Tatiana Copîl. Însă, această dorință rămâne în prezent pe hârtie din cauza lipsei resurselor financiare.

Pragul muzeului este călcat de elevi din alte școli din Capitală și chiar din zone rurale. Acesta se află în incinta Liceului „Rambam” din Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *