Un oficial moldovean le-a spus direct rușilor că Moscova trimite mesaje amenințătoare la adresa Republicii Moldova
Declarațiile unor jurnaliști și persoane publice de la Moscova, ce conțin mesaje îngrijorătoare și amenințătoare la adresa Republicii Moldova, precum și discuțiile publice tot mai frecvente ale negociatorul șef din partea Tiraspolului despre „independența” regiunii transnistrene au fost unele din punctele discutate astăzi, 18 iulie de către vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, cu Reprezentantul Special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitalii Treapițîn, transmite Realitatea.md
Discuțiile s-au concentrat pe starea actuală a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, agenda negocierilor, viziunile privind mecanismele de rezolvare a problemelor acumulate, măsurile prioritare întreprinse de către autoritățile Republicii Moldova pentru a oferi asistența necesară locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului.
De asemenea, Serebrian a declarat, că la momentul de față formatul 5+2 este înghețat, în mare parte din cauza războiului din Ucraina, iar de la sfârșitul anului 2019 nu a avut nici o întrevedere în acest format, deși războiul din țara vecină a început la 24 februarie curent, fapt ce „semnalează și existența unor probleme structurale mai profunde, care trebuie abordate”.
„A fost accentuat faptul, că negociatorul șef din partea Tiraspolului, în declarațiile sale publice, vorbește tot mai des despre „independența” regiunii transnistrene, acest scop încălcând în mod evident declarațiile participanților formatului 5+2. Totodată, multe declarații ale unor jurnaliști și persoane publice de la Moscova conțin mesaje îngrijorătoare, chiar amenințătoare”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului politici pentru reintegrare.
Totodată, Oleg Serebrian a precizat că, Guvernului Republicii Moldova dorește să ajute locuitorii malului stâng aflați acum într-o situație dificilă, fiind asigurată o interacțiune constantă prin canalele existente de comunicare dintre Chișinău și Tiraspol.
În discuție a fost pusă și excluderea potențialelor provocări care ar periclita buna funcționare a școlilor cu predare în limba română din raioanele de est ale țării și accesul fermierilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari. Reprezentantul Special a fost de acord cu existența provocărilor aferente accesului la terenurile agricole, școlilor predare în limba română și, în general, obstacolele în calea liberei circulații pe Nistru.
De asemenea, vicepremierul a informat oficialul rus și despre condițiile inumane în care sunt deținuți mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova în penitenciarele din raionale de est ele țării, fiind evocat în mod particular cazul lui Adrian Glijin. De asemenea, s-a reiterat faptul, că există o nevoie stringentă de a aborda în cadrul negocierilor deteriorarea evidentă a respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană.
Sursa: Realitatea.md
Grohăitorii fac ce știu ei cel mai bine: creează o problemă și apoi, chipurile, vin să o rezolve. Un kkt, nu vor rezolva nimic, trebuie plesniți peste bot fără frică și solicitări maximale de la porkeți, exact în stilul pe care îl practică și ei.
Cea mai bună și mai corectă solicitare e să învețe porcii să zboare și să decoleze din transnistria. Atât și nimic mai mult sau mai puțin.