Cultură

Un om indragostit de poezie si de oameni, un om al cetatii

Un entuziast sui-generis este Gheorghe Ciocoi, un vitalist si un tonic prin gesturile sale, fie poetice, fie cotidiene. Temele, cum este si firesc pentru un astfel de temperament, sunt diverse. De la „Picior stramosesc” si „Cetatea Sorocii”, „?itera orfana” si „Subiect sentimental”, cuprind trairi si sentimente diverse.

Usurinta de a se exprima in versuri face ca Gheorghe Ciocoi sa fie un exploziv. „Gheorghe Ciocoi e un indragostit de oameni. Il vezi acolo unde e necesar un cuvant de imbarbatare, unde se creeaza un gol de incredere, unde e asteptat un prieten. Se pare ca Domnia Sa nu cunoaste invidia, ranchiuna, orgoliul nemasurat. Gheorghe Ciocoi are o calitate devenita tot mai rara in lumea condeierilor: el se poate bucura de succesul unui confrate ca de un succes personal” – remarca, pe drept cuvant, Nicolae Dabija.

Si daca ar fi sa remarcam doar dragostea fireasca pentru un scriitor de limba romana, pentru Eminescu, am constata cata dreptate are poetul Nicolae Dabija.
„Steaua Eminescu”, „Motiv Eminescu”, „Pasarea cu aripi de cantec”, „Unde se nasc poetii”, „Masa tacerii”, „Astru cu chip de om”, „Viata lui Eminescu”, „Am venit pe planeta Eminescu” sau „Viata in vis” sunt doar cateva din lucrarile lui Gheorghe Ciocoi, lucrari care ne indreptatesc sa vedem in acest autor un om al cetatii mereu preocupat de ceea ce se intampla si, mai ales, ce ar trebui sa se intample cu adevarat.
Uneori, atitudinea nitel justitiara il face si mai interesant si de urmarit cu atentie pe acest Gheorghe Ciocoi, un original si inconfundabil rapsod al literelor.

Emilian Marcu
„Convorbiri literare” (Iasi)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *