Internațional

Un pașaport găsit în biroul lui Prigojin a fost folosit de sosia lui în 2020 pentru a efectua un „atac informațional” în Lituania, serviciul de contrainformații lituanian

Un pașaport care a fost găsit în timpul unei percheziții la biroul rus al liderului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, era folosit de sosia acestuia pentru a intra în Lituania în 2020, în încercarea de a genera un scandal internațional, a anunțat miercuri, 28 iunie, serviciul de contrainformații al Lituaniei, relatează Hotnews.

Prigojin a fost exilat în Belarus, în baza unui acord care a pus capăt rebeliunii armate a grupului său de mercenari.

Presa rusă Fontanka.ru a publicat duminică imagini din timpul unui raid al serviciului de securitate rus la sediul grupului de mercenari Wagner din Sankt Petersburg în acea zi, inclusiv cu mai multe pașapoarte care erau pe numele lui Evgheni Prigojin. Fotografiile au fost ulterior șterse.

O fotografie din unul dintre pașapoarte pare să se potrivească cu o fotografie publicată în 2021 de Departamentul de contrainformații al Securității de Stat al Lituaniei cu un bărbat despre care se spunea că a călătorit sub numele lui Prigojin.

„Pașaportul, eliberat sosiei lui Prigojin, a fost folosit în 2020 pentru un atac informațional împotriva Lituaniei”, a spus miercuri serviciul de securitate într-o postare pe Facebook.

Serviciul a mai spus că scopul era de a submina solidaritatea europeană, făcând să pară că Prigojin însuși a sfidat sancțiunile pentru a vizita Lituania, stat membru UE. Faptul că pașaportul a fost găsit în biroul lui Prigojin a sugerat că el însuși a făcut parte din complot.

„Serviciile de informații lituaniene evaluează că documentul dovedește că atacul informațional a fost executat de subiecții controlați de Prigojin, posibil în mod coordonat cu serviciile secrete ale regimului rus”, se arată în comunicat.

Vă amintim că, marți după-amiaza, dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a confirmat că Prigojin a ajuns pe teritoriul țării sale, după mai multe zile în care locul în care șeful mercenarilor Wagner se afla a rămas o necunoscută.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *