Un politolog francez dezvăluie ce boală are Putin și când va fi îndepărtat de la putere
Vladimir Putin se luptă cu boala Parkinson și va fi înlăturat de la putere până în luna iulie de un grup de asociați. Așa susține reputatul specialist francez în lupta pentru putere din culise din Rusia – istoricul, politologul și editorialistul Alexandre Adler, care îi cunoaște personal pe câțiva oameni din anturajul lui Putin. El a fost intervievat de corespondentul parizian al RMF FM Marek Gładysz.
Potrivit lui Adler, șeful Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Naryshkin, ministrul Apărării Serghei Șoygu și ambasadorul Rusiei la Vatican, Alexander Avdeev, vor să-l înlăture pe Vladimir Putin de la putere sub pretextul problemelor sale de sănătate – când popularitatea sa va scădea suficient, în legătură cu evoluția nefavorabilă a invaziei Ucrainei.
”Medicina a făcut pași mari. Putin are cei mai buni medici, ia vreo 10 medicamente pe zi, iar când apare în public, nu arată că este bolnav. Mâinile lui nu-i tremură deloc. Dar există schimbări mentale. Devine din ce în ce mai impulsiv”, povestește corespondentul parizian al RMF FM Alexandre Adler.
Alexandre Adler susține de asemenea că americanii au descoperit că scurgerea pe internet despre boala lui Putin a fost organizată de cineva apropiat președintelui rus. Politologul parizian sugerează că Naryshkin, Shoigu și oamenii lor pregătesc deja opinia publică rusă pentru ceea ce se va întâmpla. Putin poate fi înlăturat de la putere din motive de sănătate, dar acest lucru nu îl împiedică să fie judecat în Rusia, dacă este necesar.
”Rușii nu vor fi niciodată de acord ca fostul lor președinte să fie adus la Curtea Penală Internațională de la Haga, dar îl pot judeca dacă este necesar – chiar dacă este bolnav” , explică Adler, care este considerat unul dintre specialiștii francezi cei mai cunoscuți în domeniul luptelor din culisele puterii de la Moscova.
Potrivit acestui expert, în iulie Vladimir Putin nu va mai fi președintele Rusiei – războiul din Ucraina va pecetlui sfârșitul puterii sale. Adler asigură că Vladimir Putin știe perfect că șeful lui Naryshkin, Shoygu și Avdeev intenționează să-l înlăture de la putere și că există un scenariu în care Serghei Naryshkin îl va înlocui la Kremlin. Prin urmare, acesta din urmă a fost umilit public de către președintele rus în timpul unei conferințe filmate înainte de recunoașterea suveranității unei părți din Donbass – de parcă Vladimir Putin ar fi vrut să-l ridiculizeze public și să-l înfățișeze ca pe un om cu un caracter slab care nu este potrivit pentru șefia statului.
”Atacul asupra Ucrainei a fost făcută contracronometru, pentru că Putin se temea deja că va fi înlăturat de la putere , spune Adler. Politologul explică că, datorită invaziei rapide a Ucrainei, liderul rus a dorit să-și sporească popularitatea în rândul compatrioților săi și să facă națiunea să îl susțină. Cu toate acestea, el subliniază că rezultatul este probabil pe dos.
Alexandre Adler sugerează că Vladimir Putin devine din ce în ce mai impulsiv și mai imprevizibil, dar că butonul nuclear rusesc este oarecum sub protecția ministrului Apărării Serghei Șoigu.
Acesta din urmă se opune ferm politicii pro-China a chiriașului Kremlinului. Shoygu provine din acea parte a Rusiei care era în mod tradițional mongolă.
El nu-și ascunde aversiunea față de autoritățile din Beijing, care, printre altele, restrânge drepturile minorității mongole din China.
De asemenea, el îl acuză pe Putin că „a vândut” terenurile rusești de la est de Lacul Baikal sau, strict vorbind, că le-a acordat antreprenorilor chinezi contracte extrem de profitabile pentru utilizarea resurselor naturale locale. Localnicii spun adesea, ”chinezii iau totul de la ei și nu lasă în urmă decât gunoi”.
”Știu că a fost o ceartă ascuțită între Shoygu și Putin. Ministrul Apărării urma să-i spună președintelui rus: „Sunt mongol și nu-i voi lăsa pe chinezi să-mi conducă pământul! Mai degrabă, să aducă reconcilierea cu Europa” – spune Alexandre Adler, potrivit căruia Serghei Shoygu aparține grupului care vrea să-l înlăture pe Vladimir Putin de la putere fără a risca un conflict internațional, în special un conflict nuclear.
Potrivit lui Adler, dacă va fi emis ordinul prezidențial de utilizare a armelor nucleare, Shoigu nu îl va confirma, ceea ce în procedura rusă este necesar – așa cum subliniază politologul francez.
Potrivit lui Adler, înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere va deschide calea către încălzirea relațiilor Rusiei cu Occidentul, și mai ales cu Uniunea Europeană. Un susținător al acestui lucru va fi Serghei Shoigu, care este ostil Chinei.
Potrivit politologului francez, ambasadorul Rusiei la Vatican, Alexander Avdeev, are contacte privilegiate cu Papa Francisc. La rândul său, șeful Serviciului Rus de Informații Externe, Serghei Naryshkin, care îl poate înlocui pe Putin, este considerat de serviciile occidentale a fi incomparabil mai rațional decât actualul chiriaș al Kremlinului, ceea ce este marele său atu. Vorbește excelent engleza și franceza.
Popularitatea lui Naryshkin în Rusia este sporită de faptul că provine dintr-o familie aristocratică celebră. Țarina Natalia Kirillovna Naryshkin a fost a doua soție a țarului Alexei I Romanov și mama țarului Petru I cel Mare.
Alexandre Adler subliniază că Vladimir Putin știe perfect că zilele sale la Kremlin ar putea fi numărate și a decis să recurgă la măsuri radicale.
Soluția găsită de Putin a fost să ordone lunetiştilor din Grupul Wagner – aceiaşi lunetişti care în Ucraina aveau sarcina de a-l ucide pe preşedintele Volodymyr Zelensky – să-l îndepărteze pe Serghei Naryshkin. În primul rând Naryshkin, dar asta se poate aplica și celorlalți doi membri ai „troicii” ostilă lui Putin, spune Alexandre Adler.
Alexandre Adler (născut la 23 septembrie 1950 la Paris ) este un istoric francez, jurnalist și expert în geopolitică contemporană, fosta URSS și Orientul Mijlociu. Este Cavaler al Legiunii de Onoare (2002). Adler este consilierul lui Roger Cukiermann, președintele CRIF, Consiliul Reprezentant al Instituțiilor Evreiești din Franța. După colaborarea cu cotidianul francez Libération (1982–1992), Adler a devenit director editorial al Courrier International (1992–2002). A lucrat ca editorialist pentru cotidianul francez Le Monde și a colaborat cu mai multe săptămânale franceze, inclusiv Le Point și L’Express . În prezent, face parte din comitetul editorial al cotidianului francez Le Figaro. Sursa: wikipedia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!