Lumea

Un rus a fost amendat pentru că a purtat pantofi cu culorile Ucrainei

Un tribunal din Moscova a amendat un bărbat pentru că a purtat pantofi albaștri și galbeni, deoarece aceștia au fost văzuți de poliția rusă ca o declarație de susținere pentru Ucraina, deși acesta era doar la cumpărături.

Avocatul Ilia Utkin a declarat pe 21 aprilie că instanța districtuală Butîrka i-a condamnat clientul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, după ce a fost reținut la începutul lunii în timp ce purta încălțăminte în culorile naționale ale Ucrainei, în cadrul unui miting neautorizat care protesta împotriva războiului Rusiei.

Potrivit lui Utkin, clientul său nu a avut nimic de-a face cu protestul și se afla în centrul orașului pentru a cumpăra cadouri soției și fiicei sale. Dar poliția l-a reținut oricum, spunând că purta „culori politice” în picioare.

De când Rusia și-a lansat atacul împotriva Ucrainei pe 24 februarie, în toată țara au existat mai multe mitinguri nesancționate pentru a protesta împotriva invaziei, cu mii de arestați, inclusiv activiști care au organizat proteste cu o singură persoană, ținând afișe improvizate pe care scriau „Pace în lume”, „Nu”. la război”, „Fascismul nu va trece” și alții.

Unii au fost arestați în timp ce țineau afișe care citează Biblia, declarații ale președintelui Vladimir Putin sau chiar cu inscripția „două cuvinte” ca înlocuitor pentru interzisul „fără război” sau cu un număr de stele corespunzător numărului de litere din sintagma „fără război”.

Studentă arestată în Rusia pentru că s-a filmat făcând twerk în fața unui monument istoric

Tânăra de 21 de ani, identificată de presa locală drept Rebecca Ziba de naționalitate zambiană, a fost reținută după ce a postat un videoclip cu ea pe Instagram.

În materialul video, Rebecca Ziba poate fi văzută dansând lângă un monument istoric dedicat celui de-al Doilea Război Mondial din Khanty-Mansiysk, potrivit Euronews.

Anchetatorii ruși au descris acțiunile ei drept „obscene” și „insultătoare” și au acuzat-o de „reabilitarea nazismului” în temeiul legii ruse din Codul penal.

Comitetul regional de investigație a declarat, într-un comunicat, că videoclipul cu dansul lui Ziba a fost postat pe rețelele sociale ”însoțit de o inscripție ofensivă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *