Un tablou necunoscut de Gustav Klimt a fost descoperit în Olanda
Tabloul, cu dimensiunile de 90×90 centimetri, a fost expertizat de Alfred Weidinger, director adjunct al Muzeului Belvedere din Viena care deţine cea mai vastă colecţie din lume de opere ale pictorului simbolist (1862-1918). Peisajul, intitulat „Seeufer mit Birken” (Malul lacului cu mesteceni), a fost pictat în 1901. Actuala proprietară olandeză a menţionat că strămoşii săi au cumpărat pânza în 1902 cu ocazia unei expoziţii organizate la Düsseldorf, în Germania.
Angela Gheorghiu va lansa colecţia de arii „Homage to Maria Callas”
Soprana română Angela Gheorghiu va lansa, pe 7 noiembrie, CD-ul „Homage to Maria Callas”, o colecţie de arii din creaţii foarte cunoscute, inspirată de cariera şi înregistrările celebrei cântăreţe Maria Callas. Repertoriul CD-ului „Homage to Maria Callas” include arii de care Angela Gheorghiu este puternic legată emoţional, din opere precum „La Boheme”, „Faust”, „I Pagliacci”, „Il Pirata”, „Samson şi Dalila”, „La Wally”, „Carmen”, „Andrea Chenier”, „Le Cid”, „Medea”, „Adriana Lecouvreur” şi „La Traviata”. În ariile de pe „Homage to Maria Callas”, Angela Gheorghiu este acompaniată de Royal Philharmonic Orchestra din Marea Britanie, sub bagheta dirijorului Marco Armiliato.
România, invitata de onoare la Târgul de Carte Liber din Madrid
România este pentru prima oară ţara invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte Liber, cea mai importantă manifestare de profil din Spania, desfăşurat în acest an la Madrid, în perioada 5-7 octombrie. La eveniment, România va avea un stand naţional de mari dimensiuni, cu o arhitectură aparte, organizat de Institutul Cultural Român. La stand vor fi prezentate cele mai noi apariţii editoriale din România, marile succese literare de public şi de critică, albume de artă şi turistice, dar şi cărţile publicate în Spania în ultimii ani cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programele de susţinere a traducerilor. Cu peste 40 de titluri apărute, Spania este astăzi ţara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura română.
Waves Vienna, promotor al formaţiilor din Europa Centrală şi de Est
Festivalul de muzică Waves, organizat la Viena între 29 septembrie şi 2 octombrie, se concentrează pe promovarea legăturilor culturale şi muzicale dintre Europa de Est şi cea de Vest. Festivalul – care e unul de muzică alternativă, electronică, rock şi de club, şi are ca scop promovarea formaţiilor mai puţin cunoscute din Austria şi Europa de Est – va dura cinci zile şi, pe 15 scene, va încânta publicul cu 80 de reprezentaţii muzicale. Tot atunci, se va organiza şi conferinţa Waves Vienna, în cadrul căreia se vor întâlni reprezentanţi ai industriei muzicale internaţionale şi organizatorii unor festivaluri asemănătoare. Vor avea loc colocvii, lecturi şi ateliere menite să inspire şi să încurajeze cooperarea pe termen lung în domeniul muzical în întreagă Europă, dar mai cu seamă în Europa Centrală şi de Est.
Rubrică de Silvia Bogdănaş
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!