Atitudini

Un țăran: „Da, mă, Zelenski e vinovat!”

La APIA, undeva într-un oraș din județ, stau ultimii țărani ai acestei țări, veniți din toate satele din jur, la coadă, să depună actele pentru subvenție pentru culturile agricole de la Comunitatea Europeană.

Lume multă, timp de așteptare multișor, așa că întotdeauna se înfiripă dialoguri între cei ce stau pe hol și așteaptă. Subiectul predilect – războiul. Își exprimă fiecare temerile, grijile. Spun ce au mai auzit la știri. Se întreabă ce va fi mâine și dacă războiul va ajunge și la noi. Vorbesc și despre nebunia lui Putin și dacă e destul de bolnav încât să folosească bomba atomică. De la bomba atomică discuția merge aproape firesc spre subiectul „sfârșitul lumii”, „vremurile de pe urmă” despre care e scris demult în cărți și despre care vorbesc demult sfinții și clarvăzătorii cu duhul.

Și în toată această analiză a timpurilor, asemănătoare cu discuțiile descrise de Marin Preda în „Moromeții” că se petreceau în Poiana fierăriei lui Iocan, își face loc o voce, ce dă o sentință dură, spusă pe un ton, ce nu admitea replică:

  • Și când te gândești că Zelenski – tu-i… (aici omul foarte sigur pe el a spus o înjurătură de nereprodus) – e vinovat pentru toate astea!

În sală s-a făcut o liniște de mormânt. Bâzâitul unei gâze se auzea de parcă era un avion de-al lui Putin trimis să bombardeze Ucraina. Toți ochii erau opriți nelămuriți și întrebători pe cel ce dăduse sentința și găsise vinovatul pentru vremurile pe care le trăim cu toții. Și în liniștea nefirească un firicel de voce s-a trezit să șoptească aparent nevinovat și prefăcându-se că e prost și timid:

  • Da, mă, Zelenski e vinovat!

Sala întreagă a oftat. Omul ce dăduse sentința și-a umflat pieptul de mândrie, că s-a mai găsit unul să îi susțină teoria.

Dar omul – ce se prefăcea doar blând și moale; o întruchipare a lui Ilie Moromete – a continuat, dar, pe măsură ce vorbea, vocea îi căpăta forță și fermitate.

  • E vinovat Zelenski, cum să nu fie vinovat!? I-a venit unul peste el în casă, în ogradă, și i-a zis: Dă-te, mă, deoparte că de acum eu vreau să stau aici! Dacă nu s-a dat deoparte, e vinovat! Vine unul și îți ia femeia, dacă nu i-o dai, ești vinovat! Îți omoară copiii, îți distruge țara, violează femei! Dacă lupți să te aperi pe tine și ai tăi, ești vinovat! Apăi și eu aș fi vinovat ca Zelenski că nu aș da nici casa, nici ograda, nici femeia! Dă-le tu pe toate, ca să nu fii vinovat!

Întruchiparea lui Ilie Moromete a tăcut, dar cuvintele lui au plutit mult prin văzduhul sălii, unde ultimii țărani legați sufletește de pământ așteptau la rând.

Luminița Aldea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *