Chișinău

Unde credeți că ar trebui amplasate monumentele lui Eminescu și Sulac?

Deși nu au prevăzut bani din buget pentru realizarea lucrărilor, autoritățile municipale sunt deja în căutarea spațiilor unde monumentele și-ar găsi locul. 

Artistul plastic Andrei Dohotaru a prezentat astăzi la ședința operativă a Primăriei mun. Chișinău două sculpturi din bronz a poetului Mihai Eminescu și a interpretului de muzică populară Nicolae Sulac. „Aceste lucrări au fost elaborate încă 16 ani în urmă împreună cu profesorul Leonid Nedov. Sculpturile sunt făcute în stilul sec. al XIX-lea și considerăm că ele ar putea face parte din patrimoniul cultural al Republicii Moldova”, a declarat Andrei Dohotaru.


Monumentul lui Nicolae Sulac propus de Andrei Dohotaru

Mihai Eminescu este prezentat ca șezând pe o bancă, în stilul sculpturilor interactive din orașe europene, iar Nicolae Sulac stă pe un postament în picioare. Autoritățile municipale se gândesc unde ar putea amplasa aceste lucrări. „În ambele cazuri e o problemă de zonă. Important să nu supraîncărcăm spațiul public. E vorba și de cheltuieli. Monumentul lui Eminescu ar costa mai puțin”, consideră viceprimarul Nistor Grozavu. Edilul capitalei Dorin Chirtoacă susține că sculptura poetului pe bancă ar putea fi amplasat într-un parc, iar monumentul lui Nicolae Sulac – în fața Palatului Național. „Trebuie să avem o astfel de bancă în parc, unde fiecare trecător să se aşeze lângă Mihai Eminescu. Să vedem ce propuneri sunt din partea societăţii civile, locuitorilor, ce zice agenţia pentru protecţia monumentelor istorice”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Unde credeți că ar trebui amplasate sculpturile celor două personalități marcante ale culturii românești?

Timpul.md (I.M.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *