Europenii

Unde se vinde cea mai scumpă benzină în UE?

Potrivit unui top realizat de Europe Energy’s Portal, cea mai scumpă benzină Euro 95 fără plumb se găseşte în Grecia – 1,66 euro/litru. Cu doar un cent mai ieftină este benzina din Olanda, în timp ce în Danemarca este 1,63 euro. Portugalia şi Franţa ocupă la egalitate locul patru (1,58 euro) în topul ţărilor cu cei mai scumpi carburanţi, în timp ce Finlanda este pe cinci, cu 1,57 euro. În Germania, benzina costă 1,54 euro, iar în Marea Britanie – 1,52 euro. Din cele 26 de ţări analizate, cea mai ieftină benzină este în Bulgaria, cu 1,2 euro/litrul, iar pe penultimul loc se situează Cipru, cu 1,22 euro. România ocupă poziţia 22 în top, cu un preţ al benzinei de 1,27 euro pe litru. Potrivit money.ro, per total, benzina s-a scumpit, în acest an, cu circa 10%.

Protecţie consulară în afara Uniunii

În acest an, unul din şase europeni a planificat să-şi petreacă vacanţa în afara UE. Acestora, Comisia Europeană le aminteşte că, în cazul în care ţara lor de origine nu are reprezentanţă în tara în care se află, ei pot solicita asistenţă ambasadei sau consulatului unei alte ţări UE. Acest drept se aplică în situaţii obişnuite, cum ar fi furtul unui paşaport, un accident grav sau o boală gravă, precum şi în situaţii de criză. „Pentru a face acest drept mai cunoscut, toate paşapoartele noi eliberate în UE vor include informaţii tipărite privind protecţia consulară, împreună cu adresa site-ului UE care oferă detalii despre locurile de unde se poate obţine ajutor pe durata concediului dvs. în afara UE: www.consularprotection.eu. Dintre statele membre, 20 fac deja sau au confirmat că vor face acest lucru pentru toate paşapoartele nou-eliberate. Se aşteaptă ca şi celelalte să le urmeze exemplul cât mai curând”, precizează Comisia Europeană. Potrivit www.euroactiv.ro, europenii efectuează în fiecare an aproximativ 90 milioane de călătorii în afara UE, fie din motive profesionale, fie pentru agrement. Singurele ţări în care au reprezentanţe diplomatice toate cele 27 de state membre ale UE sunt SUA, China şi Rusia.

Nunta cu blucluc… economic

Creşterea economiei britanice a cunoscut o serioasă încetinire în această primăvară, produsul intern brut al ţării crescând cu doar 0,2% în al doilea trimestru. Acest lucru are şi o explicaţie: nunta prinţului William, din aprilie, şi seismul din Japonia, notează ziarul „The Guadian”. Vorba e că veniturile obţinute din turism şi consum în marea zi a nunţii regale nu au compensat pierderile de activitate generate de ziua suplimentară de vacanţă, de care au beneficiat britanicii cu acest prilej. Alţi factori care au provocat încetinirea ar fi vacanţa pe care au avut-o băncile britanice în ziua nunţii regale, prima fază a vânzării biletelor pentru Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, efectul seismului din martie din Japonia şi temperaturile-record din aprilie.

Selecţie de Andreea Ştefan


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *