Social

UNFPA Moldova: Depasirea crizei demografice sa fie o prioritate a noii guvernari

In ultimul deceniu, populatia RM scade in medie cu 8000 de persoane anual, ceea ce constituie echivalentul a sase sate cu circa 1,3 mii de locuitori. UNFPA atentioneaza ca, pe termen mediu si lung, consecintele acestui declin demografic sunt dezastruoase. Conform prognozelor ONU, catre anul 2050, populatia R. Moldova se va micsora cu un milion, iar catre anul 2130 se poate reduce aproape in jumatate, ajungand la 1,5 mln. (conform Institutului de Demografie din Viena).

Cauzele acestei situatii sunt multiple. Pe de o parte, fertilitatea este scazuta (femeile nasc mai putini copii), ca urmare a unei tendinte generale de implicare tot mai activa in campul muncii, dar si din cauza lipsei unei infrastructuri de ingrijire a copiilor bine consolidata. In medie, o femeie naste in prezent cate unul sau doi copii, aproape de doua ori mai putin decat ar fi indicat, cel putin, pentru inlocuirea in timp a generatiilor. Rezultatele negative ale acestei situatii se regasesc, inainte de toate, in sistemul educational unde, in anul de studii 2007-2008, de exemplu, contingentul scolar s-a redus cu aproape 27% fata de anul de studii 2000-2001. Altfel spus, scoala in R. Moldova a pierdut fiecare al treilea elev.

In aceste conditii, ne confruntam cu un alt fenomen demografic nefast – imbatranirea populatiei. Prognozele arata ca, in anul 2050, fiecare a treia persoana din R. Moldova va avea peste 65 de ani, adica, va fi la varsta de pensionare. „Deja ne confruntam cu problema fortei de munca, iar peste cativa ani lipsa personalului calificat se va accentua si mai mult. Aceasta inseamna ca vom avea mai putini adulti incadrati in campul muncii, care vor avea de intretinut un numar mai mare de persoane economic pasive – copii si varstnici -, unde ultimii vor avea o pondere majora atat ca numar, cat si ca volum de alocatii in cadrul sistemului de protectie sociala”, a explicat Boris Galca, coordonator de programe UNFPA in Moldova.

In pofida acestor probleme demografice acute, R. Moldova ramane a fi singura tara din Europa care nu are un Centru de Studii Demografice, unde sa se efectueze analize si cercetari stiintifice in domeniu si care ar servi, totodata, ca un punct de referinta pentru elaborarea politicilor de orice nivel, inainte de toate, a celor economice. Totodata, in republica nu exista programe de invatamant universitar si cadre academice ce ar pregati specialisti in demografie. Comisia nationala pentru populatie si dezvoltare este singurul instrument de analiza si coordonare a politicilor demografice.

„Ar fi totalmente inoportun ca, in lumina proceselor demografice nefaste, tranzitia la un nou guvern sa afecteze negativ infrastructura institutionala si cea stiintifica in domeniul demografic. Cu atat mai mult ca in 2009 se implinesc 15 ani de la adoptarea planului de actiuni al Conferintei Internationale pentru Populatie si Dezvoltare de la Cairo (1994), semnat si de R. Moldova, prin care tara noastra s-a angajat sa accelereze politicile de reducere a saraciei, inclusiv prin dezvoltarea si realizarea politicilor demografice”, a subliniat Boris Galca.

UNFPA isi exprima increderea ca noua guvernare de la Chisinau va aborda in regim prioritar problemele de ordin demografic, aplicand in practica actiuni strategice, in vederea asigurarii securitatii demografice a tarii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *