InternaționalUcrainaUE / Nato

Ungaria încearcă să blocheze discutarea aderării Ucrainei la NATO la summitul de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi pe ordinea de zi în timpul summitului NATO din iulie, a declarat ministrul de externe al Ungariei, joi, pe pagina sa de Facebook, relatează Hotnews.

„Trebuie să fim clari în acest sens: aderarea la NATO a unei țări aflate în prezent în război nu poate fi pe ordinea de zi”, a spus Peter Szijjarto, adăugând că niciun calendar pentru Ucraina nu trebuie discutat.

Cancelarul german Olaf Scholz spunea zilele trecute că Summitul NATO prevăzut în iulie la Vilnius va fi consacrat ”mai ales” susţinerii Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a insistat joi ca Ucraina să facă parte din alianța militară NATO, în timp ce s-a alăturat liderilor europeni joi în Moldova, aproape de granița națiunii sale, înaintea unei contraofensive așteptate împotriva invaziei Rusiei.

Diviziuni în interiorul NATO cu privire la aderarea rapidă a Ucrainei în timp ce se apropie un summit decisiv

Adresându-se liderilor la începutul reuniunii, Zelenski le-a cerut membrilor NATO să ia o decizie clară cu privire la admiterea Ucrainei.

„În vara, la Vilnius, la summitul NATO, este nevoie de o invitație clară din partea membrilor Ucrainei și sunt necesare garanții de securitate în drumul spre aderarea la NATO”.

El a vorbit în timp ce există diviziuni între membrii NATO cu privire la viteza de aderare a Ucrainei, unii temându-se că o mișcare grăbită ar putea aduce alianța mai aproape de confruntarea directă cu Rusia.

Liderii celor 27 de state membre ale UE și al altor 20 de state europene care s-au întâlnit în inima Moldovei au folosit ocazia ca o demonstrație simbolică de sprijin pentru Ucraina și Moldova, abordând și alte probleme, inclusiv o creștere a tensiunilor etnice în Kosovo și eforturile pentru o pace durabilă între Armenia și Azerbaidjan.

Desfășurat sub protecția avioanelor NATO, summitul a reprezentat o provocare de securitate și organizare pentru Moldova, o fostă republică sovietică de 2,5 milioane de oameni care caută o cale spre aderarea la UE, în timp ce se teme de Rusia. Moldova și-a închis spațiul aerian, cu excepția avioanelor oficiale ale delegației.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a recunoscut pe 24 mai că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt împărţite în problema aderării Ucrainei la blocul militar occidental, care se va afla pe agenda summitului prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania.

În timp ce Kievul şi cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Europa de Est solicită măsuri concrete pentru a aduce Ucraina mai aproape de aderare, guvernele occidentale, cum ar fi Statele Unite şi Germania, se feresc de orice mişcare care ar putea duce alianţa mai aproape de un război cu Rusia.

Moscova nu poate împiedica Ucraina să devină membră NATO

Astăzi, pe 1 iunie, șeful alianței a spus că Moscova nu poate împiedica Ucraina să devină membră NATO.

„Toți aliații sunt de acord că Moscova nu are drept de veto împotriva extinderii NATO”, a declarat Stoltenberg reporterilor în timp ce miniștrii de externe ai NATO se adunau la Oslo, căutând să spulbere orice semn de discordie înainte de summit.

„Ne mișcăm, aliații sunt de acord că Ucraina va deveni membră”.

Secretarul general al NATO a spus pe 1 iunie că securitatea Ucrainei trebuie să fie garantată când războiul se încheie, dar aliații NATO trebuie încă să elaboreze detaliile modului de aranjare a acestui lucru.

Când se încheie războiul, trebuie să ne asigurăm că avem un cadru care să asigure că nu este o pauză în acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Stoltenberg în urma unei întâlniri informale a miniștrilor de externe ai țărilor NATO la Oslo.

”Trebuie să oprim cercul vicios al agresiunii împotriva Ucrainei. Detaliile despre cum se poate face acest lucru rămân de decis”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *