Politică

Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti îl atenţionează pe Vlad Filat

„Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ) a luat cu îngrijorare act de declaraţiile Prim-ministrului Republicii Moldova, domnul Vladimir Filat, făcute în cadrul unui briefing de presă din 5 septembrie curent, unde a adus acuzaţii nejustificate şi neclare în adresa sistemului de executare a hotărârilor judecătoreşti.

Aducem la cunoştinţa opiniei publice că sistemul de executare activează în baza Constituţiei Republicii Moldova şi altor legi organice, procesul de executare îndeplinind rolul de garant al eficacităţii justiţiei, fără de care actul de justiţie nu ar avea finalitate. În acest sens, executorii judecătoreşti actionează exclusiv în temeiul unei hotărâri judecătoreşti şi nu numai că au dreptul, ci sunt obligaţi să pună în executare titlurile executorii emise de instanţele de judecată.

În acest context, ţinem să menţionăm că Prim-ministrul a fost dezinformat în ceea ce priveşte hotărârile judecătoreşti care au fost puse în executare şi considerăm necesar să aducem la cunoştinţa opiniei publice următoarele precizări:

Executarea hotărârilor judecătoreşti definitive (adică a celor emise de prima instanţă) nu a fost o novaţie legislativă instituită odată cu reforma sistemului de executare. În realitate, norma respectivă a existat în conţinutul Codului de procedură civilă din 1964 şi a fost preluată în actualul Cod de procedură civilă în momentul adoptării lui în anul 2003, precum şi în conţinutul Codului de executare din 2004. De altfel, asemenea normă există în legislaţiile procesuale din toate statele lumii. Considerăm că excluderea prin procedura de angajare a răspunderii Guvernului a articolului 257 din Codul de procedură civilă riscă să creeze probleme în prcesul de executare a hotărârilor judecătoreşti. Mai mult, caracterul executoriu al hotărârilor judecătoreşti definitive (şi nu „irevocabile”) este consacrat şi de articolul 120 din Constituţie, care prevede că „este obligatorie respectarea sentinţelor şi altor hotărâri definitive ale instanţelor judecătoreşti, precum şi colaborarea solicitată de acestea în timpul procesului, al executării sentinţelor şi a altor hotărâri judecătoreşti definitive”.

În particular, fiind vorba despre cazul BC „Moldova-Agroindbank”, ţinem să aducem la cunoştinţa publicului că în titlul executoriu prezentat executorului judecătoresc figura menţiunea judecătorului că încheierea a devenit definitivă. În acest context, executorul judecătoresc nu are dreptul să pună la îndoială sau să neglijeze această constatare a instanţei de judecată. Mai mult, încheierea în cauză devenise irevocabilă prin neatacare.

În aceeaşi ordine de idei, nu corespund realităţii nici afirmaţiile că, în temeiul adresărilor acţionarilor BC ”Moldova-Agroindbank”, ar fi fost intentate proceduri disciplinare împotriva executorilor. În realitate, deşi au fost recepţionate de Ministerul Justiţiei la 1 şi 11 august 2011, adresările acţionarilor au fost transmise în adresa Colegiului disciplinar abia la 5 septembrie. Astfel, în ziua briefingului Premierului din 5 septembrie, Colegiul disciplinar nici nu avea cum să se fi expus în privinţa admisibilităţii sesizării de intentare a procedurii disciplinare.

În ceea ce priveşte lacunele legislative care ar fi fost admise în cadrul reformei executorilor judecătoreşti, menţionate, dar fără a fi precizate, de dl Prim-ministru, ce ar fi facilitat implementarea unor acţiuni de tip raider asupra sistemului bancar, ţinem să subliniem că pachetul de legi care au vizat reforma în cauză au fost expertizate de experţi internaţionali, care le-au apreciat ca fiind conforme standardelor internaţionale. Mai mult, datorită reuşitei reformei, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti a fost acceptată în organizaţia internaţională de profil, care, în acest context, a acordat distincţii Prim-ministrului şi Ministrului Justiţiei pentru reformele progresiste promovate.

Pe de altă parte, dacă e să pornim de la afirmaţia Prim-ministrului că aceste lacune au fost înlăturate prin proiectul de lege adoptat prin procedura angajării răspunderii Guvernului, observăm că singura modificare ce afectează sistemul de executare se referă la transferul Colegiului disciplinar în subordinea Ministerului Justiţiei.

În acest context, ţinem să menţionăm că, până în prezent, Colegiul disciplinar a examinat multiple dosare şi nu au existat nici un fel de obiecţii la imparţialitatea acestui organ sau la buna funcţionalitate a acestuia.

UNEJ consideră că formulări de natura celor folosite în briefingul Prim-ministrului Vladimir Filat, care instigă populaţia la neîncredere în sistemul de executare, în întreg corpul executorilor judecătoreşti, inclusiv în UNEJ, riscă să discrediteze calitatea pe care sistemul de executare a câştigat-o graţie reformei implementate într-o stat cu aspiraţii de integr europeană.

UNEJ îşi exprimă speranţa că pentru viitor toate declaraţiile şi afirmaţiile din partea altor autorităţi statale, legate de activitatea executorilor judecătoreşti, vor fi echilibrate, se vor baza pe un suport faptic, pentru a nu afecta încrederea populaţiei în sistemul de executare în ansamblu.”

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *