ExterneUcraina

Unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei face un prim pas înapoi

Polonia, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, a cerut miercuri Uniunii Europene să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție să limiteze cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața din blocul comunitar.

„Cerem folosirea tuturor instrumentelor de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importarea de cereale ucrainene în Polonia”, a declarat miercuri premierul polonez Mateusz Morawiecki în cadrul unei conferințe de presă.

Declarația sa vine în contextul în care cantitățile mari de grâu ucrainean ajunse pe piața europeană reprezintă o bătaie de cap majoră pentru partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) tocmai într-un an electoral.

Baza de alegători a PiS se află cu precădere în mediul rural și în orașele mici, unde ieftinirea grâului provoacă nemulțumiri majore.

Morawiecki a mai afirmat miercuri că a ajuns la o înțelegere cu liderii mai multor țări care se învecinează cu Ucraina pentru a transmite o scrisoare în care să ceară acțiuni în acest sens Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Ucraina, unul dintre cei mari exportatori de cereale la nivel mondial înainte de declanșarea invaziei rusești, a avut timp de luni de zile toate porturile de la Marea Neagră blocate și a fost nevoită să găsească rute alternative de a-și trimite exporturile către țările de destinație.

Însă problemele de logistică au făcut ca grâul ucrainean și alte cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, să ajungă în cantități mari pe piețele din statele vecine, afectând prețurile și afacerile fermierilor locali.

Furie în Polonia din cauza cerealelor ucrainene

Comentariile lui Morawiecki au venit tocmai în timp ce ministrul său al Agriculturii, Henryk Kowalczy, se întâlnea cu reprezentanții fermierilor polonezi, care au respins până acum ajutoarele propuse de guvern ca fiind insuficiente.

„Sunt datorați bani pentru fiecare hectar de cereale, pierderile trebuie acoperite”, a declarat Michal Kolodziejczak, fondatorul grupului Agrounia, înainte de întâlnirea cu reprezentanții guvernului.

De asemenea, acesta a cerut compensații de cel puțin 6 miliarde de zloți (1,39 miliarde de dolari) pentru a acoperi pierderile.

„Nu voi pleca până când nu vom obține niște soluții bune aici. Vor trebui să ne scoată afară cu poliția”, a mai spus el.

Cifra invocată de acesta este de 10 ori mai mare decât programul de 600 de milioane de zloți aprobat luni de Comisia Europeană și despre care guvernul de la Varșovia spune că va ajuta la compensarea fermierilor.

Ministrul Agriculturii Kowalczy a fost escortat recent de poliție pentru a putea părăsi un târg agricol din orașul Kielce după ce a fost acostat de un grup de fermieri furioși. La un alt eveniment fermierii au aruncat cu ouă înspre acesta.

Polonia a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei după începerea războiului, fiind țara care a făcut presiuni majore asupra partenerilor occidentali pentru a livra tancuri Kievului și primi aprobarea să îi trimită avioane de luptă.

Sursa Hotnews

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Polonia nu face un pas inapoi. In schimb, haholii trebuie sa-si vada lungul nasului si sa inceteze sa profite de omenia altora. Nu doar polonezii, ci si bulgarii sau romanii sunt nemultumiti de anularea taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene, grau gmo de pilda. Bulgarii protesteaza blocand drumurile europene si punctele de frontiera cu Romania. UE e acuzata ca foloseste blocajul logistic si graul ucrainenan pentru falimentarea fermierilor din tarile vecine Ucrainei. Altfel, haholii ar trebui sa faca un gest de buna credinta anuland cetateniile rusofonilor din Transnistria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *