Unul dintre patru moldoveni au cetățenie română
Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că, în prezent, există un număr de 60.747 de cereri în așteptare de redobândire a cetățeniei române din partea unor cetățeni ai Republicii Moldova. Cele mai multe au fost depuse la consulatele României de la Chișinău – 34.882, apoi la Bălți – 22.022 de cereri și apoi la Cahul – 3.843 de cereri.
Din numărul total de peste 60.000 de cereri, 2.102 de persoane au solicitat să depună jurământul de credință față de România la București la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), precizează MAE.
MAE de la București anunță că, din pricina pandemiei, ceremoniile de depunere a jurământul pentru obținerea cetățenia române a fost sistată activitatea anumitor misiuni diplomatice sau oficii consulat, nu mai puțin de 109 astfel de instituții fiind afectate de restrângerea activității.
Anterior, G4Media.ro a scris al finele lunii mai că numărul cetățenilor moldoveni care au redobândit cetățenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani și a ajuns astăzi la 642.149 de persoane dintr-o populație de facto de circa 2,7 milioane de locuitori conform ultimelor date ale Biroului Național de Statistică din România, ceea ce înseamnă că unul dintre patru moldoveni au și cetățenia română.
Conform statisticilor, cel mai mare val de acordare a cetățeniei românești pentru basarabeni s-a produs în ultima decadă, când peste 580.000 de cetățenii din numărul total au fost oferite de către autoritățile române peste Prut.
De remarcat este faptul că pandemia de coronavirus a încetinit ritmul de depunere a cererilor cu 80%, în mare din cauza restricțiilor de circulație între România și Republica Moldova. Astfel, numai 17.549 de cereri au fost depuse. Cu toate acestea, statul român a procesat dosare din spate, acordând și în 2020 un număr mare de cetățenii pentru moldoveni în cuantum de 66.158.
Depopulare accelerată
Pe de altă parte, de la obținerea independenței în 1991 față de URSS și până în prezent, populația Republicii Moldova s-a redus cu un milion și jumătate. Numărul cetățenilor moldoveni este acum de 2,9 milioane de mii, inclusiv cetățenii din stânga Nistrului, unde sunt puțin peste 300.000 cetățeni moldoveni, se arată într-un studiu publicat recent de către IDIS „Viitorul”
„Avem și 100-150.000 de oameni plecați temporar peste hotare, care nu intră în statistica celor plecați. De aceea, putem spune că numărul moldovenilor plecați peste hotare este cu mult mai mare decât numărul din statistică, deoarece sunt și acei care fac naveta de scurtă durată”, a spus expertul.
Potrivit economistului, Republica Moldova se depopulează foarte rapid. În 1991, populația acesteia era de 4, 36 milioane, inclusiv regiunea separatistă transnistreană din stânga Nistrului acolo unde locuiau erau 731.000 de cetățeni. Astfel, pe parcursul ultimilor 30 de ani, numărul cetățenilor moldoveni s-a redus cu 1,5 milioane.
În stânga Nistrului populația s-a redus de 2,4 ori, de la 731.000 la doar 306.000, sau cu 425.000. „Nu cred că veți găsi în Europa o altă țară, sau o altă regiune, unde avem o așa depopulare cum se întâmplă în stânga Nistrului”, a precizat Veaceslav Ioniță.
Veaceslav Ioniță a spus că în prezent în Republica Moldova mai sunt sub 2,9 milioane de moldoveni, inclusiv cu cei din stânga Nistrului. „Dacă se va continua trendul acesta, vom ajunge la nivelul anilor 1950. Și mă tem să mă gândesc ce va fi în viitor”, a menționat economistul.
Expertul a mai menționat că din partea dreaptă a Nistrului peste hotare se află 932.000 de cetățeni, iar din stânga Nistrului – 158.000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!