ActualitateSănătate

Urinări frecvente și difuncție erectilă? Cum poți afla despre ce boală e vorba

Unele boli grave nu provoacă simptome în stadiile incipiente sau pot avea manifestări clinice nespecifice, care se întâlnesc și în alte boli. De aceea, controalele medicale periodice și efectuarea unor investigații recomandate de medic sunt foarte importante pentru depistarea din timp a afecțiunii și evitarea complicațiilor ce pot apărea. Un cancer de prostată poate să nu producă deloc simptome sau să se manifeste ca o prostată mărită (adenom de prostată). În cele mi multe dintre cazuri, pacienții ajung la medic când se confruntă cu durere la micțiune, scăderea jetului urinar, disfuncție erectilă, urinări frecvente, prezența sângelui în urină sau scădere în greutate nejustificată. Pentru a preveni astfel de situații, dar și pentru un diagnostic precoce, medicii recomandă un consult de urologie tuturor bărbaților, începând cu vârsta de 50 de ani. Un test de dozare a PSA, antigenul specific prostatei, poate indica o afectare a prostatei. În cazul în care medicul suspicionează o tumoră, poate recomanda investigații mai avansate, precum un RMN de prostată. Investigația imagistică prin rezonanță magnetică multiparametrică este o metodă modernă pentru diagnosticul cancerului de prostată, cu avantaje semnificative. Investigația nu doare, nu implică iradiere și are un grad ridicat de precizie. Într-un interval scurt, oferă informații importante despre localizarea, dimensiunea și severitatea tumorii.

Examinarea RMN de prostată furnizează informații superioare examinării RMN obișnuite, pentru că rezultatele finale sunt compuse din patru tipuri de imagini. Examinarea se realizează cu substanță de contrast, echipamentul RMN surprinzând secvențe din diferite planuri ale glandei prostatei și ale potențialelor leziuni ale acesteia. Examinarea RMN de prostată contribuie și la efectuarea unei alte investigații de mare precizie, biopsia prostatică de fuziune. Prin fuzionarea imaginilor obținute prin RMN cu cele ale ecografului de către un program computerizat, este realizată o imagine tridimensională, care permite ghidarea acului de biopsie cu mare precizie, direct în locul unde este suspicionată leziunea suspectă. Analiza fragmentului de țesut recoltat este etapa finală pentru stabilirea diagnosticului de cancer la prostată.
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale prostatei au acces la consultații de specialitate, asigurate de medici urologi foarte bine pregătiți și cu vastă experiență, dar și la investigații avansate, precum examinarea RMN multiparametrică realizată cu echipamentul de ultimă generație Siemens Magnetom Skyra 3 Tesla, pentru un diagnostic corect. Odată diagnosticul de cancer de prostată confirmat, pacienții beneficiază de servicii medicale integrate la Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru privat destinat diagnosticării, tratării și monitorizării cancerului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *