Sănătate

Usturoiul, un prieten de nădejde

 Condiment, aliment şi „medicament”, usturoiul e cunoscut şi recunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice, de la tratarea răcelilor, detoxifiere şi prevenirea infecţiilor, până la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului rău şi prevenirea anumitor tipuri de cancer. În plus, usturoiul e o sursă importantă de vitamine şi minerale. Cele mai reprezentative sunt vitaminele grupului B (B6, B1, B5, B2, B3, B9) şi vitamina C, iar dintre minerale – fosforul, calciul, fierul, potasiul, magneziul, seleniul şi manganul.
Usturoiul poate fi găsit şi sub formă de praf, granule sau deshidratat, însă cel mai sănătos e să fie mâncat crud. Nutriţioniştii recomandă
să fie zdrobit şi consumat după cinci-zece minute,  întrucât, spre deosebire de alte plante sau legume, prin oxidare se activează principiile active. În ceea ce priveşte cantitatea, niciodată nu e prea mult. Se recomandă cel puţin o căpăţână de usturoi pe zi, respiraţia urât mirositoare sau mirosul specific al transpiraţiei fiind efecte adverse minore în comparaţie cu beneficiile.
Pentru a scăpa de mirosul neplăcut, după consumul unui preparat ce conţine usturoi, mestecaţi câteva frunze de pătrunjel sau mentă proaspătă. Pentru că poate fi mai greu de digerat, se recomandă scoaterea părţii din mijloc, mai iute, sau învelirea lui în folie de aluminiu şi coacerea timp de 10-15 minute, fără deg adarea substanţelor. Există însă şi persoane care nu pot profita de beneficiile acestuia: bolnavii de gastrită, ulcer sau cei care sunt alergici.
Usturoiul îşi păstrează proprietăţile cât timp este proaspăt, astfel că trebuie depozitat într-un loc uscat, la o temperatură în jur de 18C° pentru a nu încolţi.

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *