Externe

Uzina din Severodonețk în care se adăpostesc sute de civili „bombardată puternic” de ruși

Circa 500 de civili se mai află în fabrica Azot din Severodonețk, cel mai estic oraș controlat de forțele de apărare ucrainene și pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească de câteva săptămâni. Luni, guvernatorul regional Serghei Haidai a declarat că forțele ruse controlează aproximativ 70% din oraș, iar în prezent au loc lupte aprige, potrivit BBC.

Oficialul ucrainean a subliniat că fabrica Azot, unde se adăpostesc sute de civili, este „bombardată puternic” de către soldații ruși.

„Aproape 500 de civili rămân în subsolurile uzinei Azot din Severodonețk, 40 dintre ei fiind copii. Uneori, militarii reușesc să evacueze câteva persoane”, a spus Haidai. „Rușii distrug perimetru după perimetru”.

Din cauza bombardamentelor constante, spune oficialul ucrainean, este imposibil să fie organizată o evacuare în masă sau de a aduce ajutor umanitar în oraș.

Orașul Severodonețk a devenit punctul central al eforturile armatei ruse de a avansa în estul Ucrainei. Luptele durează deja de trei săptămâni, iar rușii au crescut numărul de trupe după ce primul obiectiv de cucerire a capitalei Kiev a eșuat, iar operațiunea s-a axat pe cucerirea pe deplin a regiunile Donețk și Lugansk.

Cucerirea Severdonețk și a orașului învecinat Lisiciansk ar apropia Rusia de îndeplinirea obiectivului de a deține controlul asupra întregii regiuni Lugansk.

Duminică, rușii au distrus al doilea din cele trei poduri, iar dacă vor reuși distrugerea ultimului vor izola orașul de Ucraina.

În total, în oraș se mai află circa 15.000 de persoane, dintr-o populație de 100.000 dinainte de război.

„Soldații noștri câștigă luptele de stradă, dar, din păcate, artileria inamică distruge casele folosite de trupele noastre drept adăposturi”, a spus Haidai.

„Astfel, când împingem inamicul de pe o stradă, încep să folosească tancurile și artileria pentru a distruge zona casa cu casă”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că trupele ruse au suferit „pierderi semnificative” în Donbas. Partea ucraineană a cerut mai multe arme din partea aliaților, avertizând că Rusia are de 10 ori mai multă artilerie.

Sursa: Libertatea.ro


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.