Politică

V. Filat discuta cu societatea civila programul de guvernare:Sa ne miscam rapid, dar foarte atent

Desi aproape toate domeniile sectorului economic se confrunta cu grave probleme de ordin financiar si administrativ, lucrurile trebuie sa se miste rapid, dar foarte atent, ca sa fie eficiente pentru cetateni. Acesta a fost mesajul transmis, ieri, de premierul desemnat, Vlad Filat, in cadrul unei intrevederi cu reprezentanti ai societatii civile, ai mediului de afaceri si bancar, ai producatorilor si investitorilor, sindicatelor si patronatelor etc.

V. Filat a mentionat: „Proiectul de guvernare a noului executiv, care va fi prezentat vineri, este in faza de definitivare, iar propunerile pe care le veti inainta vor fi luate in considerare. De aceea, nu va sta doar in sarcina guvernului sa depaseasca situatia critica din economie, ci, prin eforturi comune, vom ajunge la normalitate”. Aproape toti cei prezenti au subliniat criza economica ce a afectat domeniile in care activeaza, fiecare venind si cu cate un set de propuneri. S-a vorbit despre necesitatea numirii persoanelor in functii de conducere dupa criteriul profesionalismului, dar si despre consultarea societatii la elaborarea actelor normative legislative.

Reprezentantii societatii civile au fost de acord ca la elaborarea strategiei de depasire a crizei economice trebuie sa se tina cont nu doar de impartirea functiilor, dar si a responsabilitatilor. Vladimir Florea (Uniunea transportatorilor si drumarilor) a spus ca „societatea profesionala trebuie sa poata controla activitatea guvernului si sa fie stabilite reguli clare de joc pentru fiecare”.

Pe langa dificultatile de ordin economic, in atentia viitorului prim-ministru au fost scoase si probleme de ordin ecologic. Vicepresedintele Miscarii Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a mentionat ca R. Moldova este cea mai murdara din Europa. „Propunem ca alocatiile pentru mediu sa fie de, cel putin, 2%. In tarile normale, aceasta cifra e de 4 la suta”, a mai spus Garaba. Referitor la climatul investitional, Dinu Armasu (Asociatia Investitorilor Straini) a declarat ca la fel de importanta este si asigurarea statului de drept, care va permite dezvoltarea unui climat concurential pe piata si atragerea investitiilor durabile. Totodata, Armasu a specificat ca „eficienta ministerelor nu trebuie sa fie masurata in functie de numarul actelor adoptate”.

In final, Vlad Filat a reiterat: „In activitatea noastra vom avea un grad sporit de transparenta, iar cei care activeaza in economia reala vor fi partenerii guvernului AIE”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *