Va fi reluat dosarul privind spălarea banilor publici la CRCT “Artico”
Deşi există numeroase mărturii că la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret (CRCT) „Artico” se fură ca în codru atât din buzunarul părinţilor, cât şi din cel public, conducerea instituţiei rămâne nepedepsită. Cu toate acestea, nici Ministerul Educaţiei nu ia atitudine faţă de încălcările de la Centru, limitându-se la expresia „analizăm toate situaţiile”
Urmărirea penală pe numele conducerii „Artico”, bănuită de delapidarea banilor publici, ar putea fi reluată după ce dosarul a fost clasat în iulie 2010. Declaraţia a fost făcută pentru TIMPUL de către procurorul anticorupţie, Viorel Radeţchi. Dosarul a fost intentat în 2009, în aceeaşi perioadă când publicam articolul „Revoltă printre suflete moarte”, în care atrăgeam atenţia asupra fărădelegilor comise de conducerea Centrului, în special spălarea banilor publici.
Când CRCT a fost inaugurat cu mult fast, în 2008, chiar dacă a fost o acţiune electorală, mulţi au crezut că acesta va deveni într-adevăr un loc unde tânăra generaţie îşi va putea dezvolta talentele în afara studiilor sau în timpul liber. Se credea că CRCT va fi, pe lângă un centru de divertisment, şi un adevărat templu educaţional, instructiv şi intelectual. Aceasta însă s-a dovedit a fi, după cum spun cei înţelepţi, „de domeniul fantasticului”…
Iată ce scriam în articolul „Revoltă printre suflete moarte”:
Conducerea Centrului Republican pentru Copii şi Tineret (CRCT) cheltuieşte anual zeci de mii de lei din bugetul public în favoarea bugetului personal. Este o informaţie parvenită pe adresa redacţiei TIMPUL de la lucrătorii instituţiei. Dacă e adevărat, acest lucru se întâmplă de doi ani chiar sub nasul CCCEC, aflat peste drum.
„Considerând că nu trebuie să se mulţumească doar cu un salariu şi profitând de „acoperişul” Partidului (Comuniştilor – n.n.), directoarea CRCT, Aurelia Hâncu (căreia îi plăcea, cu orice ocazie, să se laude cu relaţiile pe care le avea cu fostul preşedinte al ţării Vladimir Voronin), a pus în aplicare un plan bine gândit, cu ajutorul căruia, prin metode frauduloase, prejudiciază bugetul de stat cu sute de mii de lei”, se arată în răvaşul scris cu revoltă. Potrivit semnatarilor, „pentru a face rost de aceste sume ilegale, A. Hâncu, împreună cu vicedirectorii Centrului, Serghei Marohin şi Eduard Gurin, şeful Secţiei resurse umane şi contabilul-şef, falsificând documente oficiale, au inclus în funcţii înalte persoane necunoscute, care, de fapt, sunt „suflete moarte”…
TIMPUL a investigat veridicitatea informaţiilor, în pofida semnalului anonim, care, dintr-un anumit punct de vedere, poate fi înţeles. Surse din interiorul CRCT, care n-au dorit să-şi dezvăluie identitatea, au confirmat autenticitatea scrisorii. Unele dintre ele ne-au comunicat şi numele „sufletelor moarte”. Este vorba de Nina Ciobanu, care ar fi fost şefa Secţiei programe de agrement, prin cumul – şi specialist principal metodist; Tatiana Tataru – şefa Secţiei programe educaţionale non-formale, prin cumul – şi specialist coordonator-metodist, Galina Demcencova – şefa Secţiei programe de mobilitate pentru copii şi tineret, prin cumul – şi specialist principal metodist…
A urmat o revizie economico-financiară a CCCEC care a constatat cele scrise de TIMPUL şi, astfel, la 1 octombrie 2009, Procuratura Anticorupţie a pornit o cauză penală. Dosarul, din câte cunoaştem, nu a mai ajuns în judecată. Sursele noastre ne-au pus la dispoziţie ordonanţa de neîncepere a urmării penale. În document se confirmă că Nina Ciobanu, Tatiana Tataru (ambele sunt plecate din RM din februarie 2009 şi, respectiv, noiembrie 2004) şi Galina Demcencova au figurat ca angajate ale CRCT, iar salariile au fost alocate pe numele lor (câte cel puţin 30 de mii de lei pentru fiecare). De fapt, de cardurile bancare se foloseau alte persoane. Mai mult decât atât, procurorii l-au identificat pe Vadim Hâncu, fiul directoarei CRCT, ca fiind cel care extrăgea de la bancomate salariile de pe cardul Galinei Demcencova. Tot în ordonanţa procurorilor se menţionează că la CRCT era un deficit de personal de 33 de unităţi.
Fostul ministru al Educaţiei, Leonid Bujor, care, de asemenea, era la curent cu revoltele din interiorul Centrului, ne asigura că „în cazul în care se vor confirma semnalele respective, sigur că vom întreprinde măsuri administrative”. Chiar dacă semnalele au fost confirmate între timp, nimeni nu a fost sancţionat.
Am contactat-o zile în şir pe directoarea Aurelia Hâncu, pentru a ne spune poziţia ei referitor la acuzaţiile care i se aduc, însă telefonul este deconectat, iar numerele de fix ale CRCT nu funcţionează.
Declaraţia-şablon a ministrului actual al Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi:
„În cadrul ministerului a fost creat un grup de lucru care examinează toate petiţiile şi analizează toate situaţiile. Directoarea Aurelia Hâncu se află acum în concediu, de pe 19 decembrie, şi când va reveni vom discuta cu ea. Am aflat şi noi că se va reveni la dosarul penal respectiv şi aşteptăm rezultatele finale. Dacă fărădelegile se vor adeveri, atunci putem spune că mâinile ministerului vor fi dezlegate”.