Actualitate

Vaccinul „ucigaș” Sputnik V izgonit din Slovacia și Brazilia a fost adus de Dodon la Chișinău

Cat de sigură este vaccinarea cu Sputnik V?

Despre vaccinul rusesc, nu se știu prea multe, în afară de faptul că substanța folosită la Sputnik V, Gam-COVID-Vac Lyo, este un așa-numit vaccin-vector, dezvoltat de Institutul de Epidemiologie Gamaleja din Moscova.

Pentru un astfel de vaccin-vector, gena periculoasă a virusului a fost înlăturată, mai rămâne doar un fel de mijloc de transport al virusului, definit de specialiști drept "vector viral". După cum se laudă rușii, acești vectori nepericuloși conțin în plus semnătura genetică a virusului, la vaccinurile anti-SARS-CoV-2 deci o genă a coronavirusului. În mod normal corpul celui vaccinat ar fi trebuit să recunoască semnătura genetică a virusului injectat drept element străin și să creeaze anticorpi și celule T împotriva acestuia. Datele de laborator și testele fiind secrete, nu se cunoaște cu exactitate dacă aceste vaccinuri-vector pot genera în continuare efecte secundare adverse și care ar fi acestea.

Loturile de vaccinuri Sputnik V livrate în Slovacia erau diferite de cele evaluate de cercetătorii internaționali și de agenția de reglementare europeană.

Aminitm că Slovacia a importat la începutul lunii aprilie 200.000 de doze din vaccinul Sputnik, deși serul dezvoltat la Moscova nu are încă aprobarea autorităților de reglmentare europene. Spre deosebire de Ungaria, Slovacia nu a început încă administrarea vaccinului, deși l-a înregistrat ca medicament, iar ministerul sănătății slovac a cerut o evaluare din partea agenției de reglementare a țării.

Agenția slovacă a concluzionat că forma dozajului vaccinului livrat diferă de forma produsului care este, în acest moment, evaluat de Agenția Europeană a Medicamentului. Agenția slovacă a mai precizat că dozele care au ajuns în Slovacia au, de asemenea, caracteristici diferite de cele folosite în studiile și evaluările publicate de jurnalul științific The Lancet.

Slovacia ajuns chiar să solicite ajutorul Ungariei pentru inspectarea vaccinului Sputnik, pe măsură ce scandalul cu privire la fiabilitatea și calitatea celor 200.000 de doze furnizate Bratislava luna trecută se extinde. Finalmente, autoritatea de reglementare slovacă a declarat că dozele pe care le-a primit diferă de cele examinate de supraveghetorul Uniunii Europene în domeniul drogurilor. Pentru a înăbuși în fașă acest scandal, la 8 aprilie, Rusia a cerut Bratislava să returneze dozele Sputnik V după ce, o parte din a acestea cel mai probabil au fost redirecționate spre Republica Moldova. 

Concluzii alarmante din Brazilia – Sputink V conține un virus capabil de multiplicare

Conform specialiștilor brazilieni de la Anvisa, agenția de reglementare farmaceutică a țării, dozele pentru rapel de Sputink V, ar conține un virus capabil de multiplicare, ceea ce înseamnă că odată ce ajunge în organism, acesta poate să declanșeze boala în organismul persoane. Ei spun că aceasta ar fi o consecință a unei producții defectuoase, o problemă numită „recombinare” – adenovirusul modificat a reușit să își redobândească gena multiplicării în timp ce era modificat în laborator. Specialiștii brazilieni spun că nu au verificat serul pentru doza inițială ci doar pe cele destinate rapelului.

Rasmussen, care lucrează ca cercetătoare la Organizația pentru Boli Infecțioase și Vaccinuri din Canada, spune că sursa problemei nu este tehnologia defectuoasă, ci un slab control al calității în laboratoarele rusești – chiar dacă toate dozele de vaccin Sputnik sunt contaminate, adenovirusurile nu sunt periculoase pentru oameni sănătoși, însă ele ar putea să îi afecteze pe cei cu sisteme imunitare slabe sau compromise.

O altă necunoscută este dacă problema de producție care a făcut în așa fel încât adenovirusul să își redobândească capacitatea de replicare nu a compromis și capacitatea serului de a mai furniza organismului instrucțiunile pentru formarea anticorpilor anti-coronavirus, fapt ce ar putea să facă vaccinul Sputnik să fie ineficient.

Anterior, agenția de reglementare braziliană anunțase că respinge aprobarea serului rusesc din lipsă de date care să-i ateste nivelul de siguranță și eficiență. Oficialii brazilieni se plângeau că Institutul Gamaleia nu a permis echipei de cercetare să pătrundă în spațiul de producție pentru a verifica felul în care se desfășoară procesul.


Antonio Barra Torres

„Nu vom permite ca milioane de brazilieni să fie expuși la un ser care nu a fost verificat temeinic pentru a i se determina calitatea, eficiența sau nivelul de siguranță, iar având în vedere situația prin care trecem, fără să știm care este echilibrul dintre riscuri și beneficii”, a spus președintele agenției, Antonio Barra Torres.

Amintim că anterior, Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus după vaccinare cu Sputnic V, după ce fusese anterior vaccinat cu vaccin rusesc Sputnik V. împotriva COVID-19. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *