Actualitate

Vadim Ceban, președintele Moldovagaz: Republica Moldova ar putea plăti în jur de zece lei pentru un metru cub de gaze, adică dublu decât achităm acum

„Pentru noiembrie, noi acum lucrăm cu ANRE, respectiv în scurt timp vom vedea care vor fi calculele și noile tarife. Vă spun că va fi evident neplăcut, pentru că mereu e neplăcut când cresc tarifele, dar trebuie să trecem peste asta. Cred că și Guvernul va veni cu un program de subvenții pentru populație, respectiv vom trece peste această perioadă. Va fi un șoc pentru toți acest lucru, nu doar pentru populație” a spus Vadim Ceban, președintele Moldovagaz.

Vadim Ceban nu exclude că am putea plăti în jur de zece lei pentru un metru cub de gaze, adică dublu decât achităm acum.

”Tariful ar putea trece de zece lei metru sau nu credeți? –La moment nu pot să vă spun. Atunci, în vară, când am afirmat acest lucru, că trebuie să majorăm cu cel puțin 30%, atunci era vorba de șase, șapte lei. Acum suntem în altă situație, respectiv poate fi, dar nu vă pot spune ferm”.

Acesta, a mai adăugat că, dacă tarifele la căldură se vor majora, populația nu va plăti mai mult și pentru lumină, cel puțin până la primăvară.

„Eu consider că pe durata actualului contract, cum e fixat acolo, prețul va rămâne neschimbat până la 1 aprilie. –Dar pentru căldură, urmează și ea brusc să se scumpească? –Evident. Dar acolo nu va fi așa cum crește prețul la gaz, pentru că acolo trebuie să vedem structura de gaz care este la centralele Termoenergetice, respectiv creșterea va fi în lanț”.

După lungi negocieri, Moldovagaz a reușit să prelungească contractul semnat încă în anul 2006, valabil pentru următorii cinci ani, cu Gazprom, înțelegere care prevede că țara noastră va achita pentru gazul livrat de compania rusă un preț care ar urma să varieze, cel puțin în perioada următoare, între 400 și 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *