Vadim Lungul: „Am învins fascismul – vom învinge și sistemul capitalist”

Poetul fiind, de altfel, și activist politic și membru al organizației marxiste „Rezistența Populară” a fost contactat de TIMPUL pentru a afla care este atitudinea sa față de această dată istorică și interpretarea ei.
– În contextul recentelor evenimente din 9 mai, cu ce ați participat dvs. în cadrul marșurilor organizate de Ziua Victoriei? Este vorba despre o pură nostalgie sau ceva mai complex?
– Nu am participat nici la marșul organizat de Dodon cu PSRM-ul său, nici la cel organizat de PCRM, ambii încercând să-și promoveze propriile partide și în această zi. Eu cred că sărbătoarea din 9 mai este, mai întâi de toate, o ocazie de a ne aminti despre Victorie și de a ne exprima poziția antifascistă.
– Dvs. sunteți unul din cei care au arborat bannerul pe care scria „URSS – patria noastră” și „Glorie soldatului sovietic”. Considerați că nu e timpul să uităm trecutul și să nu tindem spre un viitor european?
– Am mai avut și lozinca „Cu noi sunt căzuții noștri…”. Consider că nu trebuie să uităm lecțiile pe care ni le-a dat istoria, deoarece adesea evenimentele au obișnuința să se repete. În 1914, capitaliștii celor mai dezvoltate și puternice țări ale Europei au declanșat Primul Război Mondial pentru a împărți între ei sferele de influență, coloniile, piețele de desfaceri. Pe fronturi au fost trimiși la moarte milioane de țărani, muncitori, meseriași, iar cei care au pornit acel măcel, se îmbogățeau pe armament, muniții etc. necesare pentru război. Nimic personal, doar business…
„Viitorul european” pe care îl aveți în vedere voi, este păstrarea acestui sistem putred, care a generat cele două războaie mondiale, sărăcia și inegalitatea. Noi tindem spre un viitor global, în care sistemul capitalist din întreagă lume va fi lichidat, nu vor exista hotare, armate, poliție, securiști și clasa de paraziți, care astăzi însușește toate bogățiile societății create de oamenii muncii. Omenirea unită și liberă de exploatare va soluționa rapid toate problemele actuale, precum sărăcia, distrugerea mediului ambiant, criminalitatea, foametea etc.
– URSS-ul s-a destrămat cu 22 de ani în urmă. Ce părere aveți despre asta? Cum credeți că ar fi fost dacă nu s-ar fi desființat?
– URSS-ul a fost primul stat al țăranilor și muncitorilor. Spre regret, în urma condițiilor istorice, aparatul birocratic care deservea acest stat s-a transformat într-o pătură privilegiată, care deja tindea spre a privatiza averea publică pe care o controla. La sfârșitul anilor ‘80 – începutul anilor ’90, amăgind și dezinformând masele muncitoare, inclusiv prin lozinci naționaliste, birocrații au restaurat relațiile capitaliste, ei însuși devenind capitaliști. Ca rezultat, am ajuns într-un declin social și economic care nu a fost depășit nici acum, după 22 de ani, iar aproape jumătate din populația aptă de muncă (circa un milion) lucrează peste hotare. Așa deportări Stalin nici nu a visat! Să fi biruit atunci, în 1991, muncitorii, și nu birocrația, URSS-ul ar fi întrecut toate țările lumii, și cine știe, poate deja atunci în Europa izbucnea revoluția socialistă…
Distrugerea URSS i-a dat 18 ani de răgaz capitalismului, însă criza globală actuală confirmă întru totul corectitudinea ideilor lui Marx.
Omenirea de astăzi se confruntă cu o alegere crucială: fie proletariatul internațional îngroapă sistemul capitalist putred, fie ne pomenim într-un nou măcel mondial, pe care capitaliștii îl pot stârni ca o „soluție” pentru depășirea crizei globale.
– Cum explicați faptul că în cadrul marșului au fost utilizate simbolurile comuniste interzise?
– Am purtat, port și voi purta aceste simboluri indiferent de „revizuirile” istoriei de către „istoricii supremi”. Mergeam cu aceste bannere de ani, nu văd nicio crimă. Singurul an de la fondarea „Rezistenți Populare”, când nu am venit la memorial a fost anul 2006, atunci când tovarășii mei au fost reținuți ilegal la un miting dedicat problemelor din sectorul locativ-comunal și au petrecut aceste zile închiși la comisariatul de poliție, probabil, la indicația PCRM.
–Participarea dvs. la acel miting este cel puțin contradictorie cu poziția dvs. ostilă atât față de președintele rus, Vladimir Putin, cât și față de Vladimir Voronin, pe care o abordați în volumul de poezie „Naemnîm rabotnikam” (Muncitorilor năimiţi). Sau este o interpretare greșită?
– Este o interpretare complet greșită – Putin și Voronin, liderii burgheziei, ar dori să „privatizeze” sărbătoarea de 9 mai, la fel cum au procedat cu industria. Dar nu se poate privatiza lupta pentru un viitor mai bun pentru popor, nu poți să-l duci după tine, având în dotare doar sentimente nostalgice și un simbol socialist, trebuie să fii un comunist, un comunist adevărat. Precum spunea Lenin, pe comuniști nimeni nu-i va putea învinge, atâta timp cât aceștia sunt comuniști.
-Dacă doriți să mai spuneți ceva…
– Am învins fascismul – vom învinge și sistemul capitalist, care i-a dat naștere!
16 mai 2013