Actualitate

Valeriu Munteanu: ACUM risca să cadă în „Capcana Filat”

Explicația dată ieri pentru Radio Europa Libera Moldova sună așa: „Niciodată nu vom rezolva problema transnistreană dacă nu vom dialoga cu părțile implicate, inclusiv cu Rusia”. Teoretic, pentru cei neinițiați, afirmația este corecta. Dar în realitate conține o mare capcană. Afirmația dlui Năstase îmi amintește izbitor de mult de declarațiile de prin 2011-2012 ale domnului Vladimir Filat, care vorbea în același fel, spunând inclusiv că “pentru rezolvarea problemei transnistrene aș putea zbura și pe lună”. Doar că, de la început, domnul Filat s-a gândit să facă sacrificii mai mici și, la o vizită la Chișinău a așa-zisului președinte al „RMN” Evghenii Șevciuc, a scos de pe perete stema de stat, de la Reședința de Stat, pentru a nu-l deranja pe „conducătorul” Transnistriei.

Cedările, aparent mici (deocamdată), dar sistemice făcute de partea moldovenească Federației Ruse, nu pot fi decontate în contul ideii de „rezolvare a problemei transnistrene”. Ar fi o enormă greșeala. Acum Republica Moldova este în cea mai proastă situație din ultimii 20 de ani, când ar putea negocia cu Federația Rusă acest subiect, atât de delicat (dar fundamental) pentru prezentul și viitorul nostru, ori de această dată Rusia nu va veni de la Moscova cu un pachet, din care să scoată un plan de „rezolvare a problemei transnistrene”, precum a făcut în 2002-2003 cu Planul Kozak, ci va favoriza și sugera apariția unei soluții similare, venite, izvorâte de la Chișinău, de la decidenții politici, prezenți în arcul guvernamental.

O „soluționare” astăzi a chestiunii transnistrene în favoarea Rusiei, fie și cu acord tacit occidental, ar însemna două lucruri:

1. Anularea oricărei șanse, fie și teoretice, de integrare europeană a Republicii Moldova.

2. Anularea oricărei șanse de reunire cu Țara mama, România.

Sunt convins că Blocul ACUM știe foarte bine că nu are dreptul, sub nici o explicație, să amaneteze viitorul nostru și al copiilor noștri.
 
Sursa: https://www.facebook.com/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *