Cultură

Valeriu Vânagă: „Mă bucur că i-am adus un omagiu lui Constantin Brâncuși”

A absolvit Școala republicană de arte plastice „I. Repin” (1985-1989) și Institutul de Stat al Artelor „G. Musicescu”, Facultatea Arte Plastice, specialitatea arta decorativă aplicată, ceramică (1989-1995). Din 1999 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, iar din 2001 până în prezent – lector superior la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Catedra prelucrare a metalelor și ceramică. Începând din 1996, a participat la diverse expoziții naționale și internaționale.

Valeriu Vânagă este un ceramist cunoscut în R. Moldova, dar și peste hotarele ei. „Saloanele Moldovei”, „Autumnala”, „Saloanele de primăvară”, „Limba noastră”, „Milenium” sunt doar câteva din expozițiile la care a participat distinsul artist plastic.

Lucrările sale se află în colecții particulare din Statele Unite ale Americii, Polonia, Belarus, Rusia și Germania. În 2010 a fost distins cu Premiul Centrului Internațional de Cultură și Arte „George Apostu” din Bacău, România, iar în 2012 ia Marele Premiu al Bienalei Internaționale de Artă Decorativă din Chișinău. Lucrările sale au fost achiziționate de către Muzeul Național de Arte din R. Moldova și Muzeul de Arte din Bobruisk, Belarus.

„În ultimii ani, m-am ocupat de Bienalele Internaționale de Artă Decorativă. Am participat la diverse tabere de creație din Belarus, Polonia și Ungaria. Am făcut vitraliul la Biserica Unirii din sectorul Botanica. Una din lucrările mele la care țin foarte mult se intitulează „Cocoșul”. Este un omagiu adus marelui Constantin Brâncuși. M-am inspirat din lucrarea sa cu cocoșul și cea realizată de mine se aseamănă cu o creastă de cocoș. La Hramul orașului din acest an, lucrarea mea a fost distinsă cu Marele Premiu. Mă bucur enorm că am reușit să-i aduc un omagiu lui Constantin Brâncuși”, ne spune artistul plastic.

În prezent, el lucrează la un proiect deosebit – organizarea unei tabere internaționale în R. Moldova. „Dacă mă va ajuta Dumnezeu și ministrul Culturii, planul meu se va realiza”, afirmă Valeriu Vânagă.

Destul de prețioase sunt pentru noi cataloagele realizate de către Valeriu Vânagă și Ecaterina Ajder despre Bienalele Internaționale de Artă Decorativă care, în anul în curs, s-au aflat la ediția a doua. În prefața albumului din anul 2012, Vladimir Bulat, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, menționează, între altele: „Câștigul major al unui astfel de proiect este cel al conservării unor subspecii artistice cu baticul, colajul textil, vitraliul, imprimeul pe diverse suporturi etc. Acestea supraviețuiesc încă în sinteză cu tapiseria, ceramica, sticla simplă sau stratificată. Este îmbucurător să constați că oferta artelor decorative este practic inepuizabilă, și acestea chiar reușesc să se dezvolte cu un chip demn și cu încredere în educația gustului”.

Artist înnăscut, sperăm că pe Valeriu Vânagă îl vom descoperi și în continuare prin noile sale lucrări, la care muncește în prezent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *