Editorial

Variantele președintelui

Să te tăvălești de râs (plâns!), nu alta! A promis că merge la Moscova! Și nu doar că s-a dus, dar aproape că și-a depășit norma propusă cu 300 la 100. Pentru că a fost deja de două ori și a dat curs invitației de a merge pe 9 mai. Atunci abia vor urma circul și pâinea. Pentru că Dodon va dansa la Moscova în ziua „eliberării”, iar noi vom sărbători la Chișinău Ziua Europei.

Primele 10 minute Dodon a vorbit despre Uniunea euroasiatică și a făcut promisiuni. Incredibil. El nici măcar nu înțelege ce înseamnă raport de activitate. El trebuia să ne spună ce a făcut, nu ce va semna în aprilie. În fine, a tot dat-o cu estu’ și vestu’, cu tanda și manda, însă a uitat că vizitele lui repetate la „domnul Putin” (cum l-a numit pe președintele Federației Ruse) nu i-au lăsat timp nici de est – Ucraina, nici de vest – România. Și acum, ca să ne fie și mai rușine de situația penibilă în care ne aflăm, vă rog să vă amintiți: atât președintele României, Klaus Johannis, cât și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, au vizitat Moldova încă de la începutul mandatului. Iar noi nu suntem nici Rusia, nici Germania, nici Bruxelles, ci suntem cea mai săracă țară din Europa, pe care ambii președinți au vizitat-o din diplomație și bun-simț.

Aș putea scrie un studiu bazat pe discursul președintelui: „Ce am făcut concret”, „îs tare mari deștepți ei”, „voi începe o acțiune de reunificare a statului (…) pe malul drept și stâng” – ca să știți și voi, Nistrul are un singur mal: și drept, și stâng!, „am convenit clar și obiectiv la câțiva pași”, „vom definitiva elementele tehnice cum vom implementa”, „voi instaura pacea” – unde oare, în estul Ucrainei?, „cunoașteți poziția mea în ceea ce ține de NATO”, „Cu șe vă ocupaț’ doamna Fusu?”, „o să vă citesc câte unu și-o să vă spun ce-am făcut” și repetarea obsesivă a substantivului „variantă” și a verbului „a insista”.

Mai pe scurt, președintele insistă cu variantele. Un astfel de discurs demonstrează cu prisosință că președintele a avut dreptate să schimbe limba română în limbă moldovenească pe site-ul președinției, fiindcă Dodon nu știe să vorbească românește. Nu intră limba română în competențele lui.

Declarațiile legate de România au fost halucinante, aberante, nesimțite și – ca de obicei – lipsite de orice diplomație. A început cu amenințări. Parcă nu e în toate mințile! Dacă România ar fi condusă de un președinte la fel de agresiv și redus ca al nostru, deja toți studenții din România erau pașaportați înapoi. El zice că vrea raporturi 1 la 1 cu România? Că ce va face și va permite România, va face și va permite și el. Tovarășe președinte, dacă vrei să joci 1 la 1 cu Bucureștiul, dacă vrei paritate, trimite fonduri pentru renovarea muzeelor din România, renovează-le grădinițele, trimite ajutoare alimentare și bani. Mulți bani! Ah, și desigur, burse de studiu pentru tinerii români, autobuze școlare și toate celelalte. Dodon, România nu ți-e de 1 la 1, nu ți-e una dintre variante, dar ce să îți explic, nici măcar guvernul Republicii Moldova nu se sinchisește de aberațiile tale. Mai prost e că ne faci de rușine.

Despre Istoria (adevărată!) a Moldovei vom vorbi altădată. Vom discuta pe larg despre Unirea Principatelor Române, care nu au nici în clin, nici în mânecă (sau altundeva) cu alipirea forțată de popoare ce au altă limbă și altă cultură. În mintea lui Dodon probabil America e un stat fictiv, fără un ținut propriu, care a ocupat diferite țări de aceeași limbă și cultură. Iar Rusia, ei bine, Rusia pentru Dodon e exact ce pretindea a fi cu 70 de ani în urmă: luminătorii moldovenilor.
Sunt foarte multe de spus. Dar nu prea văd finalitatea. Cineva totuși a ales un astfel de om ca să ne reprezinte. Un șef de colhoz, un brigadier, care atunci când deschide gura, ne jignește inteligența. Un om care, ca un adevărat trombonist de piață, ne vorbește, nu despre diplomație și proiecte de țară, ci despre „variante”. Bravo, Moldova, ai președinte!

P.S. (În limbajul președintelui:) Dacă „variantele” vor funcționa, noi ne-am cărat de aici!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *