Moldova

Veaceslav Untilă, preşedinte al MAE: „La congres vom lua decizii cardinale”

– Un partid serios nu trebuie să aibă altă prioritate decât interesul cetăţeanului. La noi, partidele îşi amintesc de interesele cetăţenilor de cele mai multe ori în campania electorală. În alegeri, toţi vin cu propuneri, iniţiative, strategii, dar după alegeri majoritatea se fac a uita de intenţiile „nobile” pe care le-au avut. Pentru noi, indiferent de faptul că suntem în Parlament sau în afara lui, contează ca problemele oamenilor să fie rezolvate. De aceea am declarat că avem o echipă de profesionişti, avem un potenţial şi suntem gata să ajutăm Guvernul, astfel încât să trăim într-o ţară cu mai puţine probleme, cu un anume nivel de bunăstare. Iar pentru a demonstra că nu facem doar declaraţii, am propus Guvernului proiectul Strategiei naţionale privind ocuparea forţei de muncă în localităţile rurale, document elaborat de specialiştii noştri. Această strategie identifică direcţiile de acţiune în vederea deschiderii de noi afaceri la sate şi prevede şi implicarea statului în procesul de creare a locurilor de muncă. Implementarea strategiei va permite relansarea industriei prelucrătoare în 1.450 de localităţi ale R. Moldova. Astfel, în următorii trei ani, în fiecare localitate vor apărea în jur de 50 de locuri de muncă, ceea ce în total ar constitui circa 72 mii locuri de muncă.

– Şi dacă actualul Guvern va neglija propunerile MAE?

– Dacă Guvernul îşi va axa acţiunile pe priorităţile omului simplu, va soluţiona problemele stringente ale societăţii, noi vom spune deschis că acesta este un Guvern bun care trebuie susţinut. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, vom fi de partea cetăţeanului şi vom critica Guvernul pentru lipsa de acţiune şi rezultate. În relaţia noastră cu Guvernul mult depinde şi de modul în care vor fi tratate iniţiativele cu care venim. Dacă Executivul le va lua în calcul şi le va implementa întru binele cetăţeanului, atunci vom continua să colaborăm, iar dacă nu… Noi ne dăm seama că s-a mers pe formula răului mai mic. Deşi am avea unele rezerve faţă de partidele care au constituit alianţa, precum şi faţă de unii reprezentanţi ai acestora în parte, coaliţia de centru-dreapta este o soluţie mai bună decât revenirea comuniştilor la guvernare. Dar trebuie să ne concentrăm pe eficienţa actului guvernării. Nouă, partidelor extraparlamentare de orientare democratică, ne revine o misiune extrem de importantă. Avem datoria morală de a veghea şi de a interveni ori de câte ori va fi nevoie, pentru a ne asigura că agenda guvernamentală nu deviază de la interesul cetăţenilor. Aceasta înseamnă nu doar critică sau, cum se mai spune la noi, opoziţie constructivă, ci şi un suport concret în vederea realizării intereselor cetăţenilor.

– Ce părere aveţi despre Programul noului Guvern?

– La nivel declarativ, Programul noului Guvern este unul complex. În el îşi găsesc reflectare mai multe obiective cu adevărat prioritare pentru ţara noastră – integrarea europeană, reintegrarea ţării, o politică externă echilibrată şi eficientă, supremaţia legii, combaterea sărăciei etc. Dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ şi să fim conştienţi că nu este suficient să ai un program bine structurat. E nevoie ca acţiunile de ordin practic să asigure implementarea lui cu maximum de eficienţă. De exemplu, precedentul program de guvernare prevedea elaborarea unei strategii de soluţionare a conflictului transnistrean, lucru care însă n-a fost îndeplinit. O situaţie similară este şi în cazul altor domenii – economic, bugetar-fiscal, organe de drept etc. E adevărat: contextul în care a activat precedentul Guvern a fost unul specific, dar nimeni nu garantează că acum va fi altfel.

– Scumpirile ce s-au înregistrat în ultimul timp au produs o stare de nelinişte în societate. Cum credeţi, va reuşi Guvernul să diminueze efectele acestor scumpiri?

– Cred că Guvernul urmează să intervină şi să pună în funcţiune mecanismele existente de control, pentru a nu admite majorări nejustificate. Este vorba de Serviciul Vamal, care trebuie să vegheze ca mărfurile de import să nu fie declarate la preţuri ce nu corespund realităţii; de Serviciul Fiscal, care trebuie să vegheze formarea preţurilor pe întreg lanţul valoric; de Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, care trebuie să vegheze ca să nu existe înţelegeri de cartel; de organele Procuraturii, CCCEC, MAI, alte organe de stat, care au atribuţii concrete. Dacă Guvernul va asigura o situaţie în care toate structurile abilitate îşi vor face datoria conştiincios, vom avea doar majorări de preţuri din cele justificate. Iar aceste majorări pot fi compensate, în cazul păturilor social-vulnerabile, de către stat. Guvernul are posibilitatea să facă acest lucru. Cel puţin, aşa arată statistica oficială, care indică o creştere economică de 6,5%. Rămâne să vedem cum va proceda Executivul în continuare. Soluţii sunt, dar e nevoie de voinţă pentru implementarea lor.

– Cum apreciaţi situaţia creată după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie?

– E bine că, şi după aceste alegeri, comuniştii au rămas în opoziţie. Este un lucru extrem de important prin prisma perspectivelor de dezvoltare a ţării. În acelaşi timp, sigur că am fi vrut ca MAE să facă parte atât din noul Parlament, cât şi din coaliţia de guvernare. Aceasta ne-ar fi oferit mai multe posibilităţi pentru a contribui la soluţionarea problemelor stringente ale societăţii. Însă, înţelegem că situaţia a fost una specifică – mobilizarea societăţii a fost semnificativă, a existat teama ca nu cumva un vot dat altor partide democratice decât celor considerate cu şanse sigure de a accede în Parlament să favorizeze PCRM. Această stare de spirit generală din societate s-a regăsit şi în rezultatul alegerilor. Din păcate, noi nu am reuşit să valorificăm tot potenţialul echipei pe interior, a lăsat de dorit capacitatea de planificare şi poziţionare corectă în raport cu evenimentele şi actorii politici.

– Cum explicaţi faptul că, chiar dacă a crescut puţin în preferinţele alegătorilor, comparativ cu precedentul scrutin, MAE n-a trecut, totuşi, pragul electoral?

– Le mulţumesc tuturor acelor care şi-au dat votul pentru MAE, dar trebuie să recunosc că, deşi am înregistrat o uşoară creştere, rezultatul nu-l considerăm satisfăcător pentru noi. De vreme ce n-a acces în Parlament, înseamnă că am ratat un obiectiv pe termen scurt. Însă conducerea MAE nu s-a grăbit să dea note activităţii formaţiunii şi a iniţiat o dezbatere în ziarul partidului, pe marginea alegerilor. Vom sistematiza toate aceste păreri şi atitudini, după care vom trage concluziile de rigoare. Fiecare va fi apreciat după merite şi în funcţie de rezultatul obţinut. Membrii partidului au rămas nedumeriţi şi dezamăgiţi, căci, după o muncă atât de încordată, ei sperau la un scor mai bun. Urmează să stabilim unde s-a greşit, cine a greşit, din ce cauză au fost comise aceste greşeli, pentru a le evita pe viitor. Nimeni nu încearcă să dea vina pe altcineva. Fiecare este gata să-şi asume partea sa de vină pentru rezultatul alegerilor. Mă bucură voinţa colegilor mei de a continua lupta şi de a demonstra că ei sunt capabili de mai mult.

– Să înţelegem că MAE revine la activitatea intensă pe care a desfăşurat-o în ultimul an?

– Ţinând cont de prestaţia MAE în recenta campanie electorală, se impune aplicarea neîntârziată a unui şir de acţiuni radicale şi necesare pentru redresarea situaţiei. La Congresul V extraordinar al MAE, care va avea loc la începutul lunii februarie, se va face bilanţul activităţii partidului în perioada respectivă şi vom trasa obiectivele formaţiunii pentru un nou ciclu electoral. De asemenea, vom propune unele schimbări pe dimensiunea politică, doctrinară şi vom opera modificări structurale în interiorul formaţiunii. Vom modifica Statutul partidului, Programul partidului. Vom aduce oameni noi în partid. Nu vreau să anticipez, dar cred că la congres vom lua unele decizii cardinale pentru MAE. Imediat după congres se va purcede la identificarea candidaţilor la funcţiile de primari şi consilieri locali, municipali şi raionali. Misiunea partidului e să aibă ce le oferi potenţialilor candidaţi, pentru a-i convinge să meargă anume cu formaţiunea noastră în alegerile locale: un nou brand, o nouă imagine, o nouă perspectivă. Este un teren larg de activitate pentru toţi acei care şi-au asumat un angajament faţă de partid, implicându-se într-o competiţie politică.

– Care sunt perspectivele MAE?

– În ultimul timp, în R. Moldova se atestă un activism electoral şi civic în creştere, iar asta presupune un nivel destul de avansat de maturitate politică. Oamenii s-au deprins deja să separe grâul de neghină în politică. După ce vom depăşi această perioadă de polarizare a electoratului şi de acţiuni în baza principiului „alegem răul cel mai mic şi nu riscăm nimic”, vom trece la o nouă etapă de dezvoltare politică. Această etapă va avantaja partidele politice serioase, ataşate cu adevărat interesului cetăţeanului şi al ţării. Din această perspectivă, sunt optimist şi cred că MAE are în faţă un mare viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *