Politică

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: Reflecții la început de campanie electorală

Cu alte cuvinte, deja de o săptămână, aceste partide sunt în campanie electorală, o campanie care se anunță a fi destul de fierbinte. Dar, oricât de fierbinte ar fi aceasta, important este ca alegătorului să i se ofere posibilitatea de a face o alegere conștientă.

Este clar că în aceste alegeri lupta se va da între Est și Vest, între Uniunea Europeană, care-și dorește ca Republica Moldova să continue procesul de integrare europeană, și Rusia, care vrea ca țara noastră să abandoneze calea pe care merge acum și să adere la Uniunea Vamală. Din acest punct de vedere, partidele din Republica Moldova pot fi împărțite în două tabere distincte – adepții integrării europene și adepții vectorului euro-asiatic. La rândul său, tabăra adepților integrării europene se împarte în alte două tabere – cei care promovează acest mesaj din convingere și cei care-l folosesc pentru că el oferă oportunități de moment.

Astăzi, cu certitudine, formațiunea cea mai reprezentativă de pe segmentul adevăraților promotori ai integrării europene, a celor care fac acest lucru din convingere este Partidul Liberal. Nu vreau să invoc aici denumirile altor formațiuni politice (măcar și din motive de corectitudine politică), însă pentru a vă convinge de acest lucru este suficient să faceți o scurtă analiză a situației din ultimii cinci ani, când la putere în Moldova s-au aflat forțele declarate proeuropene. În acești ani, deseori s-au admis grave derapaje antidemocratice, antieuropene, s-au practicat dublele standarde, s-a cochetat cu Rusia, s-a aruncat în aer stabilitatea politică de care Moldova avea nevoie pentru a continua calea integrării europene etc. Și toate aceste acțiuni le-au comis cei care se declarau și continuă să se declare proeuropeni. Ca să nu mai amintesc în context de furtul averii statului în proporții deosebit de mari, de delapidarea banilor publici (cazuri care nu o dată au fost făcute publice), de protecționismul evident, de lobby în favoarea unor politicieni sau grupări oligarhice. Asemenea fapte reprobabile au compromis imaginea taberei democratice în general, a ideii de integrare europeană, pentru că, nu fără ajutorul exponenților intereselor Moscovei, în acești ani s-a răspândit masiv ideea că, sub paravanul integrării europene, are loc furtul țării.

Partidul Liberal a fost unica formațiune politică din tabăra democrată, prezentă în parlament, care a taxat dur toate aceste manifestări improprii democrației occidentale avansate, iar pentru atitudinea noastră fermă am fost excluși de la guvernare în mai 2013. Evenimentele ce au urmat, au demonstrat cu prisosință că PL era un partener de guvernare incomod pentru acei care și-au dorit furtul proprietății statului, iar scandalurile ce s-au declanșat ulterior (Banca de Economii, Aeroportul Chișinău și altele) au constituit cea mai bună dovadă în acest sens. Noi, cei din PL, chiar și excluși de la guvernare, am continuat să ne facem cinstit datoria față de cetățeni, folosind toate pârghiile pentru a opri abuzurile pretinșilor europeni și democrați, dar, totodată, criticând vehement și comportamentul falșilor amici ai Republicii Moldova, a uneltelor politice ale Rusiei în țara noastră.

Astăzi, Partidul Liberal este unicul partid dintre cele creditate cu șanse de a fi prezente în viitorul parlament care nu se ascunde după deget, nu se face că plouă și vorbește deschis nu doar despre riscurile ce planează asupra Republicii Moldova, ci și despre posibilele acțiuni ce ar îndepărta respectivele riscuri. Astfel, noi pledăm pentru demararea neîntârziată a negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la NATO. Spre deosebire de pretinșii proeuropeni de pe arena politică de la noi, PL nu separă integrarea europeană de integrarea în NATO. Tragicele evenimente din Ucraina au demonstrat cu prisosință că aceste două procese importante nu pot fi separate, ci, din contra, trebuie sincronizate. Cu cât mai mult se va apropia Moldova de Uniunea Europeană, cu atât va crește presiunea Rusiei, care se va manifesta atât prin acțiuni cu caracter extern, cât și prin acțiuni de destabilizare internă prin intermediul sculelor sale de aici. Principiul constituțional de neutralitate, care e încălcat flagrant de Rusia de peste două decenii, este și va fi în continuare folosit ca o perdea pentru acoperirea unor nelegiuiri în Republica Moldova, ca o frână ce va împiedica trecerea noastră sub umbrela protectoare a celei mai puternice organizații de securitate din lume. Acestea sunt niște adevăruri care trebuie spuse și noi le spunem cu voce tare, spre deosebire de alte formațiuni din Moldova, considerate proeuropene și cotate cu șanse de a accede în viitorul parlament.

În această campanie electorală Partidul Liberal este pus în situația în care să fie singur împotriva tuturor. Mai bine zis, toți sunt împotriva PL, chiar dacă nu o declară fățiș, pentru că formațiunea noastră este percepută ca un pericol de către acei care-și doresc accederea la putere și promovarea unor interese total străine celor ale țării, ale cetățenilor. Pe de o parte, PL constituie acea contrabalanță menită să echilibreze presiunea enormă exercitată asupra societății de către partidele proruse, care susțin integrarea euro-asiatică a Republicii Moldova. Pe de altă parte, PL are menirea de a reabilita imaginea generală a taberei democratice, proeuropene, ajutând alegătorii să facă o distincție clară între europeni și falși europeni. Nu este o misiune ușoară, dar suntem conștienți că altă alternativă nu există. Dacă noi nu vom face acest lucru, altcineva nu-l va putea face, iar un număr impunător de alegători vor rămâne pur și simplu neprotejați în fața hoților, profitorilor, oportuniștilor politici pretinși europeni, precum și a instrumentelor care îndeplinesc orbește comenzile unor forțe din exterior, ostile cursului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *