Editorial

Vectorul european vorbește limba rusă

Ca spectacolul să fie deplin, Usatîi a mai dat publicității și stenogramele convorbirilor celor doi, obținute ilegal, apoi a făcut ce știe mai bine: a fugit la Moscova. Din convorbiri s-a văzut limpede că cei doi sunt în aceeași barcă, doar că unul e șef, altul e slugă. Unul visează că la Orhei femeile nasc… fără bărbați (nu îmi permit limbajul lui Filat), altul visează la industria chiloților.

Acum PLDM face greșeli în lanț. Streleț a afirmat public că se simte cu mâinile dezlegate, ceea ce se traduce simplu: nu a putut face nimic până acum pentru că Filat era șantajabil. Deci Streleț mărturisește, fără să vrea probabil, împotriva lui Filat. Pe de altă parte același partid se dă de ceasul morții să îl salveze pe Filat. Cum s-ar spune, PLDM își taie craca de sub picioare. „Aloo, Valera" (cum i se adresa Dodon lui Streleț, în mitocănia-i caracteristică), al vostru Vlad nu mai poate fi salvat, stați cuminți!

Lupta cu morile de vânt o constituie acuzarea lui Plahotniuc de toate mișcările. Plahotniuc e vinovat, dar el nu poate fi prins, din păcate. El lasă slugile să vorbească între ele. Nici o șansă de stenograme între Plahotniuc și nu știu cine. Plahotniuc are în comandă o armată întreagă care îi face treburile murdare. Și fiecare primește ordine de la fiecare, el nu riscă. El stă sub clopotul de sticlă al armatei lui de unde nu îl va scoate nimeni. Fiindcă fără probe concrete nu se susține nici o acuzare din lume. Dacă nu veți mai vota PD, nici o problemă. Plahotniuc își va cumpăra alt partid. Așa că PLDM și aici dă cu pumnii în aer.

Între timp, cu Filat în arest sau nu, viața noastră e la fel de urâtă. Dodon și Usatîi devin tot mai lacomi și mai vulgari, PD se întărește pe căderea PLDM, Shor așteaptă mântuirea promisă, iar Moldova se clatină și se scufundă.

Pe plan extern aflăm că România a aprobat împrumutul imens către Moldova, dar că Ponta a anunțat deja că nu îl va da unui guvern prorus care pare să se insinueze după întâmplările din ultimele 6 săptămâni. Lupta anti-oligarhică e, la rândul ei, una cu morile de vânt. Oare Dodon și Usatîi nu sunt oligarhi? Ce se va alege din Moldova dacă ajungem la anticipate? Am văzut deja din stenogramele convorbirilor că în Moldova și vectorul european vorbește rusa. Ce va fi cu un vector rus? Cu un Dodon care ne vorbește cu nesimțire despre „pericolul românesc". Pentru el racheta rusească nu e un pericol, ci ajutorul dat de români Moldovei. Un om care nu poate ieși, cum am mai spus, din frustrările lui, care își trimite deputații cu bâtele la primărie. Și știți de ce? Vă place sau nu Chirtoacă, un lucru e cert și afirmat de analiștii politici europeni: dacă socialiștii sau usatiștii ar pune mâna pe Capitală, s-ar duce toate planurile europene. Primăria Chișinăului e firul de ceapă care ne mai leagă de Europa, o dată rupt, ne ducem spre Est cu viteza luminii. Vom reînvăța limba rusă.

Spuneți că acum avem o guvernare oligarhică, fals! Avem un parlament oligarhic, nu doar o guvernare. Suntem între deputatul Țuțu și deputata Radvan. Unul care bate oameni în stradă și una care conduce oastea cu bâte la primărie. Și unul, și altul. Avem Filat și avem Usatîi. Avem Plahotniuc, cu armata lui condusă de Lupu, și avem Dodon, sluga Moscovei. Toți, de la A la Z (mai puțin liberalii) sunt miliardari. Au furat băncile, au furat țara.

În momentul de față avem o singură soluție care poate fi asigurată prin două căi: confiscarea averilor tuturor oligarhilor pentru mărirea bugetului de stat și silirea actualei guvernări să grăbească parcursul european până vom reuși să creștem o clasă politică nouă și corectă. Până atunci, cum e vorba în popor, le punem sula în coaste și îi silim să muncească pentru noi. La expirarea mandatelor, nu au decât să meargă să joace barbut cu Filat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *