Social

Veteranii de război, pe cale de dispariție

Boris Tălămbuţă, specialist pentru lucrul cu veteranii din cadrul Armatei Naţionale, ne-a confirmat că, anul acesta, numărul veteranilor este de 4000, ceea ce ar însemna că au mai rămas 7 la sută din totalul numărului de veterani care erau în 2001. 

PCRM pierde electoratul?

În acest context, unul dintre ultimele studii realizate de IMAS, „Barometrul Socio-Politic” din septembrie 2012 arată că în cazul în care duminica viitoare, la data respectivă, s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul R. Moldova, din eşantionul total de 1111 respondenţi, 24,3% au răspuns că ar vota cu PCRM, în timp ce pentru PLDM s-au pronunțat 20,6% din respondenți, iar pentru PD și PL 8,4%, și respectiv, 8,1%. Conform criteriului de vârstă, 38,3 la sută dintre respondenții care și-au exprimat opțiunea de vot pentru PCRM au peste 60 de ani, în timp ce doar 14,5% cu vârstele cuprinse între 18-29 ani ar vota cu PCRM.

Totodată, la întrebarea „Care personalitate de pe scena politicii moldoveneşti aţi alege-o ca fiind cea mai apropiată de oameni?”, 12% din totalul respondenților au răspuns că acesta este Vladimir Voronin. 20 la sută din respondenți care au pledat pentru Voronin aveau peste 60 de ani, în timp ce dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18-29 ani doar 6,4 și-au exprimat opțiunea pentru Voronin.

Veteranii de război se identifică cu PCRM

Veaceslav Berbeca, expert politic IDIS „Viitorul”, a reiterat că toate sondajele demonstrează că populația în etate votează cu Partidul Comuniștilor, deoarece ei sunt oamenii care au trăit și cunosc perioada sovietică.

„Vladimir Voronin, liderul comuniștilor, a acordat foarte multă atenție veteranilor de război în cadrul discursurilor sale, dar și prin faptul că a menținut privilegiile veteranilor de război, care au participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Prin urmare, veteranii se identifică cu acest partid, iar comuniștii obțin foarte multe voturi de la această categorie de alegători. Ulterior, putem afirma că odată ce numărul de veterani se micșorează, va scădea și numărul alegătorilor în favoarea comuniștilor”, a menționat Veaceslav Berbeca.

Potrivit Legii nr. 190 cu privire la veterani, din 08.05.2003, veteranii se consideră cetăţenii RM care, prin munca lor conştiincioasă de durată într-un domeniu de activitate sau prin serviciul militar ireproşabil, au meritat recunoştinţa statului şi a societăţii. Sunt stabilite următoarele categorii de veterani: de război, ai muncii, veterani ai serviciului militar și ai organelor afacerilor interne, ai organelor securităţii statului şi ai sistemului penitenciar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *