Social

Viața ca o școală

Cu șase ani în urmă, după absolvirea liceului, ea a plecat din Republica Moldova și de atunci își încearcă limitele, fixându-și noi și noi ținte.

Pas cu pas, în toată lumea

Prima ei destinație a fost Bulgaria, unde a studiat patru ani la Universitatea Americană, licențiindu-se concomitent în economie și în jurnalism. Studiile și le-a făcut în limba engleză, iar pentru a-și aprofunda cunoștințele și a-și asigura existența, ea muncea vara în SUA. „În Bulgaria am plecat fiind motivată de faptul că aveam să primesc diplomă recunoscută în SUA și puteam să fac două facultăți în același timp”, spune ea.

După absolvire, a mers la Cluj, unde a lucrat timp de un an în domeniul marketingului la o companie energetică. Dar a simțit că poate mai mult și, după experiența românească, a plecat în Marea Britanie, la Sheffield (nord), unde face acum un master în jurnalismul de radio și televiziune.

Visul Olgăi Coțaga este să se specializeze în jurnalism economic și să lucreze la o instituție serioasă de presă, cum ar fi Bloomberg sau BBC, iar primul pas în acest sens l-a și făcut. Ea a obținut un stagiu de practică la Serviciul internațional al postului BBC din Londra.

„Posibilitățile de a te integra aici sunt foarte mari, dacă vorbești foarte bine engleza și mai știi și o altă limbă străină, cum ar fi rusa în cazul nostru. Eu voi merge să fac un internship la BBC World Service și am fost acceptată datorită faptului că mai cunosc o limbă străină, iar ei au nevoie de asta”, spune tânăra.

„În Moldova flutură steagul sovietic”

Ea spune că nu s-a confruntat cu reticență din partea britanicilor, că a fost acceptată imediat ce ea însăși a dat dovadă de multă deschidere. „Cât timp te străduiești să le înțelegi cultura, dai dovadă de respect, ei nu manifestă nicio reținere. Da, uneori se mai fac glume pe seama mea, îmi spun colegii că, la noi, în Republica Moldova, încă flutură steagul sovietic, dar sunt doar glume și nu mă simt discriminată în niciun fel”, spune Olga Coțaga.

Ea admite că începutul în Marea Britanie nu a fost unul ușor, că s-a văzut nevoită să depășească noi limite. „La început a fost foarte greu, am avut o perioadă în care evitam să vorbesc, pentru că eram cumva bulversată de accentul britanic. Dar mi-am dat seama că socializarea era singura cale de a-mi construi un mod normal de viață, de a-mi face prieteni aici”, explică Olga Cotaga.

Întrebată de ce a optat anume pentru Marea Britanie, tânăra evocă împlinirea profesională. „Mereu mi-am dorit să fiu jurnalist, să mă realizez profesional și mi-am dat seama că pot face presă de calitate în Marea Britanie sau în SUA”, relatează ea.

Bursă pentru tenacitate

Cum studiile în Marea Britanie sunt foarte scumpe, depășind zece mii de lire pe an, Olga Coțaga a solicitat o bursă de masterand și a primit.
„Chiar dacă lucrez în același timp, salariul nu mi-ar ajunge să mă întrețin și să-mi plătesc studiile”, explică ea. Pentru a obține bursa, ea a trebuit să-și dovedească pasiunea pentru jurnalism, iar faptul că în perioada studiilor în Bulgaria a fost editor la ziarul campusului și a lucrat la un post de televiziune au ajutat-o în acest sens.

„Le-am spus că vreau să devin jurnalist, am experiență, iubesc această profesie, dar n-am bani. Și ei au acceptat să-mi ofere bursa”, relatează Olga Coțaga.

Ea spune că orele la facultate se bazează mai mult pe practică, studenții simulează munca într-o redacție. Dar practica se cere completată de multe lecturi individuale. „Ca să lucrezi și să înveți în același timp, trebuie să-ți gestionezi foarte bine timpul. Îmi fac un plan săptămânal și mă țin de el”, afirmă tânăra.

Anii de studiu asiduu, departe de casă, interacțiunea cu oameni din diverse culturi au călit-o și au făcut-o un om independent și încrezător. „Nimic nu-i imposibil. Trebuie să știi cum să comunici și să lupți mult. Să petreci timpul învățând. Din toate să înveți ceva. În fiecare țară, practic asimilezi o nouă cultură și, astfel, devii un om mai complex, mai bogat”, afirmă Coțaga.

Presa britanică știe de frica publicului

Despre instituțiile media din Marea Britanie spune că sunt riguros controlate, „dar nu de stat, ci de oameni”, care manifestă spirit critic.
„Oamenii – consumatorii de presă – sunt foarte critici. Ei chiar au convingerea că media trebuie să-i reprezinte, să le ofere informații veridice, nu să apere interesul unor cercuri restrânse, așa cum se întâmplă în multe state ex-sovietice”, remarcă tânăra. Pe de altă parte, ea admite că și în Occident există multe tabloide pentru cititorii care gustă acest gen, că unele ziare înclină spre dreapta, altele spre stânga, dar toate încearcă să nu-și dezamăgească cititorii.

Întrebată ce ar determina-o să revină în Republica Moldova, ea afirmă că posibilitatea de a lucra într-o instituție de presă de calitate. „Din păcate, ajung rar acasă. Ultima dată am fost acum un an, de Crăciun. Eu nu-mi văd un viitor acolo. M-aș întoarce totuși, dacă ar fi un proiect interesant. De exemplu, Euronews și-a deschis, cu câțiva ani în urmă, un birou la Kiev. Dacă s-ar întâmpla ceva similar și la noi, m-aș implica”, spune Olga.

Totuși, până va avea și Republica Moldova instituții similare celor din Occident, Olga Coțaga preferă să rămână în Vest.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *