Economie

Victor Ponta spune că România are o şansă extraordinară – are propriile resurse care pot să acopere și consumul RM

„Nu depindea de noi. Am văzut nişte abordări oarecum… absolut prosteşti prin presa românească şi pe la opoziţie că nu ştiu ce nu a făcut Bucureştiul. Nu avea legătură cu Bucureştiul. Era un proiect care însemna Turcia, Bulgaria, România, Austria, Ungaria, Polonia, Cehia, deci toată Europa Centrală. Considerentele economice şi, probabil, nu doar economice, au împins Azerbaidjanul şi British Petroleum, care e de fapt unul din marii investitori din Rusia, i-a împins să aleagă Grecia – Italia. Deci nu ţinea de Bucureşti în niciun fel, cum nu ţinea nici de Viena sau de Sofia sau de Budapesta. A ţinut de un mare joc strategic, însă România are o şansă extraordinară: are propriile resurse, are propriile resurse care nu acoperă doar consumul nostru, ci pot să acopere consumul Republicii Moldova, (…) dar şi al altor ţări din jur’, a spus primul-ministru, duminică seara, la postul public de televiziune.

El a adăugat că preţul gazului din Azerbaidjan nu era neapărat mult mai mic decât cel al Gazprom, ci reprezenta un tip de concurenţă necesară pe piaţă.

Acesta a atras atenţia asupra resurselor României, menţionând gazele din Marea Neagră şi gazele de şist.

‘Cu atât mai mult trebuie să înţelegem că viitorul României depinde de resursele noastre proprii, resurse proprii care înseamnă gazele şi resursele din Marea Neagră, acolo Epson, OMV, Romgaz au găsit resursele deja, trec de la explorare la exploatare şi în 2018, deci chiar mai repede decât Nabucco, putem să avem gaze ale noastre, din Marea Neagră şi, de asemenea, gazele de şist, pe care România, Polonia, Lituania, Spania, Marea Britanie le explorează în acest moment. În trei-patru ani vom avea garanţia dacă sunt sau nu şi dacă sunt, aşa cum în SUA au redus la 25% preţul gazelor, se va întâmpla şi în România’, a precizat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a pledat joia trecută, la Baku, în întâlnirea cu prim-vicepremierul azer Yagub Eyyubov, pentru ‘relaţii economice de succes’, afirmând că înţelege ‘motivaţia economică pentru alegerea proiectului TAP, în defavoarea Nabucco’, dar că România şi Azerbaidjanul trebuie să dezvolte în continuare AGRI.

Grupul petrolier austriac OMV a informat miercurea trecută că proiectul gazoductului Nabucco West nu a fost selectat de consorţiul Shah Deniz II pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan. Proiectul Nabucco West, în care România era participantă prin compania de stat Transgaz, a pierdut competiţia pentru gazele naturale din Azerbaidjan cu proiectul concurent Trans Adriatic Pipeline (TAP). 

Agerpres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *