Social

VIDEO. CC a decis că panglica Sf. Gheorghe poate fi purtată deschis

În ajun de 9 mai, Curtea Constituțională (CC) a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Curtea Constituțională s-a convocat în ședință, în urma sesizărilor depuse în 2022, de deputații BCS.

„Curtea Constituțională hotărăște: 1. Se admit parțial sesizările depuse de domnii deputați Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, și sesizarea privind excepția de neconstituționalitate ridicată de domnul Ion Pîntea, parte în dosar… 2. Se declară neconstituțional textul i care pot fi confundate cu acestea din definiția „activitate extremistă” reglementată de art.1 din Legea 54 din 21 februarie 2023, privind contracararea activității extremiste. 3. Se recunosc constituționale articolul 365 cu semnul 5, din codul Contravențional și prevederile articolului 1 din Legea privind contracararea activității extremiste, care au fost introduse prin Legea nr. 102 din 14 aprilie 2022, cu excepția celor menționate la punctul 2 din dispozitiv în măsura în care sunt aplicabile doar pentru faptele comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”, a precizat președinta CC, Domnica Manole, relatează Realitatea.md.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Vă amintim că în luna aprilie 2022, Parlamentul a aprobat o modificare a legislației care interzice utilizarea literei Z și V, folosită în calitate de simbol al armatei ruse și a panglicii Sfântului Gheorghe. Mai exact, panglicile, semnele, literele sau combinațiile acestora, ce sunt folosite în calitate de elemente distinctive ale agresiunii militare ruse din Ucraina, sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe 19 aprilie, șefa statului Maia Sandu a promulgat legea, iar a doua zi, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9.000 de lei, pentru persoane fizice, și cu până la 18.000 mii lei, pentru persoane juridice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Cred ca au innebunit aia pe la CC. Asta-i semn militarist si fascist bazat pe evenimentele din ucraina. Rusine pentru asa decizie!

  2. Curtea constipaționalî a respublicii bananiero-pobedisti di rit vechi, bolșevik a hotărât cî trebi sî-i pupăm în cur ca șî pînî amu pi ruși ca sî nu li stricăm buna dispoziții. Sâlă imensă pobedistan molotovenist!!! „Demnitatea și determinarea” de râmă se vede în orice acțiune a justiției molotoveniste!!!

  3. Da, corect: nu poti interzice cele sfinte! In RM poti interzice presa libera, poti interzice istoria adevarata, poti interzice chiar si limba stramoseasca – dar undeva e o limita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *