CSI / RusiaRăzboi

VIDEO. Ce spunea Soloviov, propagandistul favorit al lui Putin cu ani în urmă despre un război cu Ucraina: „Cea mai cumplită crimă imaginabilă!”. Ce spune în prezent

Internauții au descoperit o înregistrare video cu Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al lui ladimir Putin, vorbind în 2008 despre perspectiva unui război cu Ucraina, poziția sa de atunci fiind una radical diferită față de cea din prezent.

Înregistrarea a fost redistribuită și de jurnalistul Francis Scarr de la BBC, acesta notând că ea a fost filmată în urmă cu 14 ani la un eveniment organizat la Teatrul de Arte din Moscova, transmite Hotnews.

„Lăsați-mă să spun lucrurilor pe nume: nu va exista niciodată un război între Rusia și Ucraina fiindcă orice persoană care încearcă cu toată seriozitatea să întreprindă un asemenea act este un criminal. Mai mult, nici măcar nu îmi pot imagina cât de mare criminal”, afirma el la momentul respectiv.

„În Ucraina trăiesc oameni cu un spirit absolut de fraternitate, sânge și istorie comună, un război cu ei ar fi cea mai cumplită crimă imaginabilă. Nu trebuie să strigăm ”Sevastopolul este al nostru!”, nu trebuie să strigăm ”Crimeea este a noastră!””, îndemna Soloviov.

Trebuie doar să facem viața din țara noastră atât de atractivă încât ucrainenii, bielorușii, moldovenii, armenii, georgienii, ei toți să dorească să trăiască în pace cu noi și să vină la noi”, mai afirma acesta.

Nu este clar dacă evenimentul la care a vorbit Soloviov a avut loc înainte de declanșarea războiului rus în Georgia în august 2008.

Ce spune Vladimir Soloviov astăzi despre războiul împotriva Ucrainei

Marți, Francis Scarr a distribuit o înregistrare cu un monolog ținut de Soloviov în una dintre emisiunile sale după ce Vladimir Putin a ordonat luni forțelor sale armate să atace cu rachete Kievul și alte orașe importante din Ucraina.

„Ei bine, e clar că după lovituri dispoziția lor (a ucrainenilor) s-a schimbat semnificativ. Cei care ieri chicoteau și strigau că ei câștigă spun acum ‘De ce ne-ați făcut asta?’. Știți, nu am niciun simțământ de schadenfreude (n.r. plăcere sau satisfacție față de problemele altora). Îmi pare rău pentru oamenii de rând”, susține prezentatorul TV.

„Dar când ei au petrecut opt ani fără să le pese despre ceea ce se întâmpla în Donbas, ei ne spun acum ‘De ce bombardați orașe cu civili?’, ei spun ‘De ce loviți Kievul, Liovul și Ivano-Frankivskul?’. Îmi vine să răspund ‘Sunteți serioși?’”, spune Soloviov, repetând apoi una dintre marotele propagandistice favorite ale Kremlinului, că Ucraina ar fi bombardat timp de ani de zile civilii din zonele ocupate de separatiștii pro-ruși din Donbas.

„Acum bombardați orașele care au refuzat să trăiască sub junta voastră și nu aveți nicio problemă cu asta. Și uitați câți oameni au murit în timpul bombardamentelor din Donbas doar în ultimele zile. Dar câți au murit astăzi?”, întreabă cu emfază Soloviov.

Acesta spune apoi că ucrainenii au lansat peste 100 de rachete asupra localităților din Donbas.

„Bineînțeles că fiecare moarte este tragică dar din fericire n-au murit atât de mulți civili. Dar infrastructura lor a avut mult de suferit. Infrastructura lor a devenit… parțial bolnavă”.

„A fost o rundă [de atacuri] de dimineață și una mai modestă seara. Și cine spune că se va termina cu asta? Eu cred că este doar începutul”, a concluzionat el în emisiunea care a avut loc cel mai probabil luni seara.

După cum notează și Francis Scarr, prezentatorul TV rus nici măcar nu se mai preface că forțele armate ruse ar lovi ținte militare din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *