Film

(VIDEO) Comorile din nordul Moldovei văzute de la înălțimea zborului de pasăre

„Am decis să facem un filmuleţ de promovare, întrucât nişte imagini filmate la faţa locului ar fi mai elocvente decât o mie de cuvinte scrise. Dar cum Fântâna Cadânei este parte dintr-o reţea de puncte de atracţie din nordul republicii, ne-am gândit să includem în înregistrarea video şi alte destinaţii din zonă. Sunt adevărate comori ale nordului Moldovei, toate filmate într-o frumoasă zi de la începutul lunii mai”, își motivează decizia Irina Ghelbur, membră a grupului de tineri care au dus la bun sfârșit proiectul. 

Monumentele de arhitectură din nordul Moldovei prezentate în filmuleț  sunt fie reabilitate, fie în curs de reabilitare. Altele aşteaptă încă să fie salvate de la ruină şi nepăsare.

Dintre monumentele de arhitectură, veţi putea vedea în înregistrarea video:

1.Cetatea Soroca. Construită de domnitorul Petru Rareș în secolul al XVI-lea pe locul unei cetăţi din lemn de pe timpul lui Ştefan cel Mare. Inaugurarea cetăţii, după trei ani de restaurare, a avut loc pe 16 mai 2015.

2. Lumânarea Recunoştinţei (oraşul Soroca). Reprezintă un omagiu eroilor anonimi care ne-au păstrat cultura, limba şi istoria. Construcţia a fost iniţiată de scriitorul Ion Druţă. Inaugurată în 2004.

3. Conacul lui Andrei Pommer (satul Ţaul). A fost construit de bancherul Andrei Pommer (1851–1912) la începutul secolului XX. Tot la iniţiativa lui Pommer a fost sădit şi parcul de pe moşie, care este cel mai mare parc din Republica Moldova. Complexul se află în proces de restaurare.

4. Conacul lui Constantin Stamati (satul Ocniţa). Construit la mijlocul secolului al XIX-lea, acest conac a fost locul unde şi-a petrecut ultimii ani de viaţă scriitorul Constantin Stamati (1786-1869). Pe 15 mai 2015, conacul (care este în prezent casa-muzeu Constantin Stamati) şi-a redeschis porţile pentru vizitatori după o perioadă de restaurare.

5. Moara de vânt din satul Cernoleuca. Deatează de la începutul secolului XX. A fost reprezentată pe mai multe tablouri ale pictorului Igor Vieru, originar din Cernoleuca. Moara din Cernoleuca este una dintre puţinele mori care au mai rămas pe teritoriul Republicii Moldova. Moara nu mai funcţionează din anii 60 ai secolului XX.

6. Fântâna Cadânei, la restaurarea căreia au participat mulți cetățeni din țară și de peste hotare, fiind singurul monument reabilitat din bani donați de populație. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *