(VIDEO) CRONOGRAF – Filme despre români deosebiţi şi celebri
1. Romania’s 1st of December / 1 decembrie la români (România)
2. Grigore Vieru – ultimul interviu (România), ultimul interviu al poetului Grigore Vieru a fost acordat în luna noiembrie 2008 la Chişinău colegului nostru Sandrino Gavriloaia de la TVR Cultural.
3. Bolek Majerik – The White Wolf / Bolek Majerik – Lupul Alb (România)
Filmul prezintă portretul lui Bolek Majerik – „lupul alb al Munţilor Carpaţi”. Protagonistul filmului s-a născut în Pleşa, într-un sătuc din nordul României, unde era o comunitate mare de polonezi. Bolek Majerik afirmă că originile sale duble îl completează şi îl îmbogăţeşte spiritual şi nu simte un conflict interior chiar dacă, uneori, este considerat român în Polonia şi polonez în România. Acest lucru nu-l deranjează, ba dimpotrivă, se bucură de alchimia care îl ajută să fie un artist cât mai bun.
4. An Imaginary Border/ Un hotar închipuit (România)
Un reportaj despre comunitatea ceangăilor din localitatea Ghimeş, Valea Trotusuşului, un sat pe unde, înainte de 1918, trecea graniţa dintre România şi Imperiul Austro-Ungar, cunoscut sub denumirea de "hotarul de 1000 de ani". Ceangău înseamnă în maghiară corcitură. Unii dintre ceangăi spun că sunt români maghiarizaţi, alţii că dimpotrivă, sunt maghiari românizaţi. La nivel academic, specialiştii polemizează de ani buni despre această etnie.
5. Cele 7 biserici ale lui Mihailă Gritta (România)
Filmul relatează istoria dramatică a românilor din Transilvania care au luptat timp de trei veacuri pentru credinţa ortodoxă şi identitatea naţională. Un exemplu de rezistenţă şi mare dăruire a fost viaţa proprietarului unei mine de aur, Mihăilă Gritta, care a construit în al sec.XVIII-lea şapte biserici ortodoxe şi şapte şcoli în localităţile din Roşia Montană.
6. O casă departe de casă (Germania, Republica Moldova)
Un film care abordează problema migraţiei în R. Moldova şi Germania. În cele 19 minute ale peliculei sunt prezentate cazurile unor germani care s-au stabilit în R. Moldova şi a unui moldovean care şi-a găsit un loc de muncă îb Germania.
Nota bene: regia îi aparţine jurnalistei basarabene Alina Anghel stabilită de câţiva ani în Germania. Alina Anghel a fost reportera ziarului TIMPUL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!