Social

VIDEO / Date alarmante. Fumatul, consumul de alcool și orele muncite peste program pot provoca un infarct cerebral

Există mai mulți factori de risc care pot provoca un AVC. Aceștia pot fi nemodificabili, precum vârsta, ereditatea, genul și modificabili, cum sunt fumatul, alcoolul, nivelul crescut de colesterol, obezitatea. „Un alt factor de risc curios reprezintă orele de lucru peste program”, menționează specialistul.

Neurologul îndeamnă populația să întreprindă măsuri de prevenire, iar printre cele mai importante este dopplerografia vaselor capului și gâtului, dar și profilaxia medicamentoasă. De asemenea, este extrem de importantă practicarea sportului, reducerea consumului de sare și alcool, renunțarea la fumat.

„Alcoolul și fumatul provoacă depozitarea plăcilor ateriosclerotice în vase și, respectiv, tromboza. Pacienții care nu pot renunța la fumat pot apela la diverse produse ce conțin nicotină, cum ar fi plasturele, guma de mestecat, spray-urile”, declară Buceațchi.

La fel, există și sisteme electronice de livrarea a nicotinei, precum dispozitivele de încălzire a tutunului. „Cu siguranță aceste produse au o influență negativă asupra sistemului cardiovascular, însă, mult mai redus în comparație cu daunele provocate de țigările obișnuite. Și asta pentru că dispozitivele de încălzire a tutunului eliberează nicotină, dar nu și alte substanțe chimice cancerigene, care sunt emise în procesul arderii unei țigări clasice. Anume substanțele chimice provenite din fumul de țigară provoacă patologii cardiovasculare, dar nu nicotina”, afirmă doctorul.

Anual, pe 29 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), scopul căreia este creșterea gradului de conștientizare asupra factorilor de risc și a simptomelor acestei patologii, dar și întreprinderea, în întreaga lume, a acțiunilor ce vizează diminuarea cazurilor. În fiecare an, 13 milioane de oameni suferă un AVC, iar 5,5 milioane decedează.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *