VIDEO. Furnizorii de energie din Moldova continuă să bată la ușa autorităților: „Se dă prioritate energiei produse de malul stâng al Nistrului și e neglijat malul drept”
Republica Moldova procură tot volumul de energie electrică din stânga Nistrului, neglijând în totalitate energia electrică produsă pe malul drept, care are și un preț mai ieftin, a declarat Veaceslav Moldovan, administratorul unei companiei de furnizare a energiei electrice.
Potrivit lui Moldovan, în acest momentul de față sunt 62 de furnizori de energie electrică, dintre care activează șase. Doi dintre aceștia dețin peste 95% din piață, iar ceilalți patru, cu nici 5%, încearcă să le facă concurență, scrie Ziarul Național.
„Actualmente, orice consumator își poate alege furnizorul, în funcție de oferte, darcei patru furnizori sunt, practic, dați în afara cadrului normativ. În octombrie 2022 s-a decis stoparea exporturilor de energie electrică din R. Moldova din cauza crizei. Părea o decizie corectă, dar autoritățile nu au făcut și al doilea pas: să procure energia electrică de la producătorii locali. Adică de stopat au stopat exporturile, dar de cumpărat ceea ce se ducea la export – nu. Astfel, am ajuns în situația că energia produsă pe piața e în surprins. Ne-am adresat la „Energocom”, i-am informat că avem un surplus e 10 milioane Kw la un preț mai mic decât cel de import, dar nici astăzi nu am primit răspuns”, a declarat Veaceslav Moldovan, în cadrul unui interviu pentru Unimedia.
De asemenea, aministratorul a precizat că de două luni au loc numeroase ședințe, iar într-un final au fost identificate două soluții. Totuși, acestea nu au mai fost aprobate oficial.
„Paradoxul este că „Energocom” cumpără cu preț mai mare exact volumul de energie pe care-l avem noi, iar exportul așa și a rămas interzis. Se dă prioritate energiei produse de malul stâng al Nistrului și e neglijat malul drept. Energia locală se aruncă în dezechilibre și e vândută la alții la prețuri mizere. Sunt două soluții care ar debloca situația: ori se permit exporturile, ori să fie valorificată acasă. Comisia pentru Situații Excepționale trebuie să ia o decizie în acest sens”, a precizat Veaceslav Moldovan.
El a mai subliniat că furnizorii insistă să fie primiți de membri CSE, pentru ca să să primească din prima sursă explicații cu privire la această chestiune.
„Soluții există, dar e nevoie ca cineva să ia decizie. Noi am fost foarte constructivi, noi două luni negociem fiecare virgulă, până să se ajungă la aceste două soluții.Dacă nu se adoptă nici una din acestea, furnizorii din piața nereglementată vor falimenta. R. Moldova riscă să revină la anul 2015, atunci când în piață există doar doi furnizori-monopoliști, iar consumatorii nu aveau opțiunea de a alege. În așa caz, toate eforturile statului de a transforma piațaenergetică în una liberă aufost în van”, a explicat sursa citată.
Veaceslav Moldova mai spune că nu ar vrea să creadă există careva interese ascunse în tergiversarea luării acestor decizii, dar dacă nu se intervine, furnizoriipur și simplu nu vor rezista.
„Nu se știe cine și cât va rezista din cei care mai activează. Dacă nu se schimbă situația, vom falimenta. CSE probabil nu este suficient informat. Solicitările noastre nu sunt un moft, e o decizie esențială și suntem gata să participăm la grupuri de lucru, suntem gata să conlucrăm. Nu ne ignorați”, a adăugat Moldovan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!