CSI / Rusia

Generalul rus Valeri Gherasimov a reapărut în public pentru prima oară după revolta Wagner – Video

Generalul rus Valeri Gherasimov a reapărut în public după mai mult de două săptămâni de la revolta eșuată a grupării Wagner, timp în care au existat numeroase speculații privind soarta sa din cauza legăturilor cu Evgheni Prigojin, transmite Hotnews.

Ministerul rus al apărării a transmis luni dimineața un clip video în care Gherasimov este văzut în timp ce i se dă raportul despre o serie de atacuri ucrainene cu rachete asupra Crimeei și regiunilor Rostov și Kaluga.

Moscova a precizat că imaginile sunt de la o ședință militară de duminică. Gherasimov este prezentat cu funcțiile sale actuale, de șef al Statului Major General al forțelor armate ale Rusiei și comandant al grupului comun de forțe din Ucraina.

„Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul de armată Valeri Gerasimov, a stabilit ca sarcină pentru șeful Direcției principale de informații și pentru cei responsabili de postul de comandă al grupului combinat să organizeze o activitate sistematică de identificare a locurilor de depozitare și de antrenament, precum și a pozițiilor de lansare a rachetelor S-200 și a armelor de atac inamice similare și să planifice distrugerea preventivă a acestora”, a transmis Ministerul Apărării.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, ar plănuit inițal să îi captureze pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gheraismov, în timpul unei vizite într-o regiune de sud care se învecinează cu Ucraina pe care cei doi o plănuiau, au spus oficiali occidentali, citați de Wall Street Journal, potrivit CNN.

Dar Serviciul Federal de Securitate, sau FSB, a aflat despre plan cu două zile înainte de a fi executat, potrivit oficialilor occidentali, iar asta l-a forțat pe Prigojin să improvizeze un plan alternativ.

De altfel, agenţiile de spionaj americane, în ultimele două săptămâni, au cules informaţii care sugereau că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia să acţioneze împotriva conducerii militare a Rusiei.

Oricum, tensiunile de la nivelul conducerii militare rusești existau de dinainte de rebeliunea lui Prigojin. Au existat o sumedenie de permutări, pe fondul tensiunilor interne.

Generalul colonel Mihail Teplinski, care la începutul anului fusese înlocuit de la conducerea forțelor aeriene ruse, a revenit în aprilie foarte probabil la un rol major, într-o mișcare care sugerează tensiuni interne intense cu privire la strategia militară a Rusiei pe frontul din Ucraina, scria atunci Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *