VIDEO. Iohannis asigură R. Moldova că „nu este singură în fața acestor provocări”. „România rămâne vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei”
Președintele Klaus Iohannis asigură că Republica Moldova că nu va rămâne singură în fața provocărilor.
Liderul român a reiterat valorile comune de pe cele două maluri ale Prutului și a vorbit despre crizele prin care a trecut Moldova după invazia Rusiei în Ucraina, transmite Realitatea.md.
„Cu exact un an în urmă Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să pregătească un război sângeros. A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii s-au ridicat la înălțimea provocărilor. V-ați confruntat cu criză energetică profundă, număr mare de refugiați, dezechilibru economic, atacuri hibride menite să deraieze cursul european. Toate acestea și alte provocări au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de către autoritățile pro-europene de la Chișinău. Amenințările din exterior asupra ordinii democratice a Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare. Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care se intensifică, scopul fiind diminuarea solidarității noastre. Republica Moldova nu este singură în fața cestor provocări. Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către UE a celor care doresc subminarea Republicii Moldova și a statului de drept. România va continua să sprijine recunoașterea frontierelor Republicii Moldova, recunoscute internațional”, afirmă Iohannis.
De asemenea, el a punctat că Bucureștiul urmărește „imperativul rezilienței in fața amenințărilor din exterior”. Iohannis a punctat că este necesar ca autoritățile de la Chișinău și București trebuie să acționeze împreună pentru a face față situației din regiune.
Menționăm că Maia Sandu a ajuns în vizită la Klaus Iohannis după întrevederile cu Andrezj Duda și Joe Biden la Varșovia. De asemenea, recent, șefa statului a vorbit și la conferința de securitate de la Munchen despre riscurile la care este supusă Republica Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Doi oameni pusi sa faca gargara politica cu tinuta profesionista si europeana fara ca sa implementeze unica solutia corecta si viabila – UNIREA.
Asa-i ! Una + unii nu vor sa piarda posturile de conducere, iar Altul + altii nu vor sa deconteze problemele generate de rusofoni + pensii upgradate + alte batai de cap. Unii vor functii, altii sunt comozi. De aici rezulta situatia. Chiar si dupa “intalnirea” in interiorul UE vor ramane aceste probleme care le-am aratat: functii + indolenta. Din separarea asta ramane loc pentru al treilea: Rusia. Atat timp cat vor fi doau state romanesti si nu unul, Rusia ne va tulbura, asta este clar. Depinde daca toata lumea vede asta.
Tu chiar crezi, la modul serios, că RâMa are vreo șansă să adere la UE??? În afară de cea pur teoretică eu nu văd nicio șansă ca acest „stat” să între în UE într-un orizont de timp de 50-100 de ani. După schimbarea de generații și poate de mentalități mai vedem, mai discutăm (ăia de or mai trăi) dar ACUM cu MENTALITĂȚILE actuale și cu refuzul de a RECUNOAȘTE ADEVĂRUL nu văd nicio soluție.
Aiștia nici amu ia nu știu ci limbî vorghiesc…
“Liderul român a reiterat valorile comune”… Hallo Klaus, la ce te referi, la pomul de Craciun? Ca in rest, 70-80% din moldoveni nu prea vor sa aibe de a face cu noi (lasand la o parte pasapoartele si alte inlesniri, mai ales de ordin financiar). Cat despre „imperativul rezilienței in fața amenințărilor din exterior”, cand vorbim si de amenintarile din interior? Ce se aude cu alde Dodon, cu gagauzii etc? Pai cum sa ne respecte rusii, daca nici macar noi nu ne respectam?