VIDEO. Maia Sandu, despre tentativele Moscovei de a destabiliza situația din Republica Moldova: „Elementul nou aici este să fie aduși oameni din afara R. Moldova pentru ca să fie provocate acțiuni violente”
Federația Rusă își dorește schimbarea actualei guvernări a Republicii Moldova încă de la începutul războiului cu Ucraina și instalarea unui guvern prorusesc la Chișinău. Drept urmare, R. Moldova se confruntă cu mai multe tentative de a pune în aplicare acest plan.
„Nu este o noutate că Moscovei nu-i convine guvernarea de la Chișinău. Moscova își dorește o guvernare prorusă la Chișinău și, de la începutul războiului în Ucraina, la adresa republicii noastre au răsunat multe amenințări de la diferiți reprezentanți ai puterii de la Moscova. Acum câteva zile l-am auzit cu toții pe ministrul Lavrov și amenințările pe care le-a făcut. Acest plan nu este o noutate. Noi am văzut încercări în toamna anului trecut de a provoca proteste violente și de a forța Guvernul de la Chișinău, guvernarea, să intre în negocieri pentru declanșarea alegerilor anticipate. Doar că aceste planuri nu au reușit în toamnă. Atunci s-a mizat pe criza energetică, s-a mizat pe faptul că R. Moldova nu se va descurca, nu va avea suficiente volume de gaze, bani ca să cumpere electricitate din altă parte decât de unde procuram până atunci. Guvernul s-a descurcat, aproape am trecut de această iarnă, inclusiv datorită sprijinului din România și din partea altor țări-prietene. Acum vedem o nouă încercare, cel puțin din ultimele informații. Elementul nou aici este să fie aduși oameni din afara R. Moldova pentru ca să fie provocate acțiuni violente și, respectiv, să se creeze această stare de destabilizare, pentru ca să fie provocate acțiuni violente și, respectiv, să se creeze această stare de destabilizare în societate”, a declarat Maia Sandu miercuri-seară, în cadrul unei emisiunii de la TVR Moldova, moderată de Marian Voicu, relatează Ziarul Național.
Șefa statului a mai adăugat că a vorbit public despre aceste amenințări, pentru ca „cetățenii să cunoască despre aceste riscuri și să nu se lase folosiți în asemenea situații”.
„Am discutat cu instituțiile statului ca să fie vigilente, ca să prevină astfel de scenarii. Vreau ca cetățenii R. Moldova să știe că sunt în siguranță și că în continuare vom face totul pentru a păstra liniștea și pacea în republica noastră”, a subliniat șefa statului.
În cadrul aceleiași emisiuni, șefa statului a declarat că, la momentul actual, nu există riscul unei invazii militare ruse în R. Moldova, iar acest lucru se datorează faptului că „Ucraina luptă pentru libertatea sa și, n acest fel, luptă și pentru libertatea noastră”.
Fiind solicitată să comenteze declarațiile oficialilor de la Moscova, care condamnă guvernarea de la Chișinău că a ales parcursul european pentru R. Moldova și amenință că republica noastră ar putea fi „următoarea Ucraină”, Maia Sandu a punctat că „Rusia nu este în măsură să ne dea nouă lecții de democrație”.
Sfatul meu pentru ei este să analizeze clasamentele internaționale atunci când vine vorba despre valorile democratice și cum se poziționează statele în aceste clasamente. În rest, acțiunile noastre sunt îndreptate pentru consolidarea democrației, instituțiilor statului, așa încât acestea să poată proteja cetățenii. Suntem într-o situație complicată și avem nevoie să ne consolidăm și sectorul de securitate, și sectorul de apărare. Asta înseamnă atât îmbunătățirea cadrului legal…, cât și restructurarea acestor instituții”, a răspuns Maia Sandu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!