CSI / RusiaRăzboi

VIDEO. Mercenarii Wagner au doborât un avion de comandă al armatei ruse în timpul revoltei ordonate de Evgheni Prigojin

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare rusești confirmă că mercenarii Wagner au doborât un avion de comandament al armatei ruse în timpul revoltei militare declanșate de liderul lor, Evgheni Prigojin, transmite Hotnews.

O înregistrare video cu avionul în flăcări prăbușindu-se a fost publicată inițial sâmbătă de propagandistul rus Ilia Tumanov pe canalul său de Telegram, acesta notând încă de atunci că ar fi vorba de avionul cu numărul RA-75917 al forțelor aeriene ruse, acesta fiind alocat unei aeronave de comandă Il-22М.

Aeronavele de acest tip au intrat în dotarea forțelor armate sovietice în anii 1980, fiind inițal destinate coordonării trupelor în cazul unui conflict nuclear. Ele au fost ulterior modernizate pentru a deveni centre de comandament multifuncționale.

Se crede că varianta modernizată a avioanelor a intrat în dotarea forțelor armate ruse în 2021, acestea fiind prin urmare unele dintre cele mai moderne pe care Rusia le are la dispoziție.

De asemenea, imagini video și foto publicate pe rețelele de socializare duminică au confirmat că înregistrarea publicată de Tumanov sâmbătă a surprins într-adevăr doborârea avionului Il-22М11 identificat de propagandistul rus.

Sâmbătă seara Evgheni Prigojin a pus capăt revoltei militare pe care a declanșat-o și pe care unii analiști au descris-o ca fiind cea mai mare provocare la adresa puterii lui Vladimir Putin de când acesta a devenit liderul Rusiei în 2000.

Duminică seara Prigojin a transmis într-un e-mail adresat CNN „salutări tuturor” prin serviciul de presă al firmei sale Concordia, după ce jurnaliștii americani i-au adresat mai multe întrebări, inclusiv despre locul în care s-ar afla acum.

Prigojin a fost văzut ultima dată plecând din Rostov-pe-Don sâmbătă seara târziu într-un SUV negru, după ce Kremlinul a declarat că Lukașenko a încheiat un acord prin care Prigojin a acceptat să plece în Belarus și să pună capăt rebeliunii sale.

Armata rusă încearcă să calmeze spiritele

În prima sa apariție publică de la declanșarea și încheierea revoltei care a pus într-o ipostază stânjenitoare armata rusă, ministrul apărării Serghei Şoigu a vizitat luni trupele implicate în invazia din Ucraina, potrivit informațiilor difuzate de agențiile de presă de la Moscova.

Potrivit unor extrase difuzate de canalul de televiziune Rossia 24, Şoigu, ţinta unor critici acerbe din partea şefului Wagner, a vizitat un post de comandă al forţelor ruse din Ucraina şi „a avut acolo o întâlnire cu conducătorii unei unităţi”.

Agenția AFP notează de asemenea că televiziunile publice ruse au difuzat luni imagini cu Şoigu inspectând forţele ruse din Ucraina.

Rebelii conduşi de Prigojin au avansat spre Moscova pentru a înlătura ceea ce ei au numit conducerea militară coruptă şi incompetentă din Rusia, după care au revenit brusc într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul armatei ruse, după o înţelegere cu Kremlinul mediată de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko.

Înţelegerea a inclus imunitate pentru rebeli în schimbul întoarcerii lor în tabere, dar rămâne neclar dacă Putin a fost de acord de asemenea să remanieze conducerea militară de vârf sau să facă alte concesii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *