CSI / Rusia

VIDEO. Patriarhul Kiril îi compară pe miliatrii ruși cu Isus Hristos și le promite că vor fi iertați de „toate păcatele”

Patriarhul Kirill al Rusiei le promite soldaților ruși ce mor în Ucraina că vor fi iertați de toate păcatele într-un nou mesaj video controversat în care pare că îi compară pe militarii Rusiei cu Iisus Hristos, transmite Hotnews.

„Biserica recunoaște că dacă cineva, mișcat de simțământul datoriei și de nevoia de a-și îndeplini jurământul, rămâne credincios chemării sale și îndeplinește ce îi cere datoria și dacă moare în timp ce își îndeplinește acea datorie, atunci el, fără nicio îndoială, comite un act echivalent sacrificiului”, afirmă el.

„El se sacrifică pe sine pentru alții și, prin urmare, credem că acest sacrificiu îi spală toate păcatele pe care el le-a comis”, afirmă Kirill, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii.

De asemenea, Kirill a fost pe larg criticat de liderii religioși din întreaga lume din cauza declarațiilor sale de susținere a războiului declanșat de Putin pe 24 februarie 2022, patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al creștinătății ortodoxe, mergând până într-acolo încât să îi sugereze să își „sacrifice tronul”.

La începutul lunii mai, patriarhul Kirill afirma că Rusia nu a atacat de fapt pe nimeni, o declarație la indigo cu cele ale altor lideri de la Moscova, precum ministrul de Externe Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Rusia încearcă să găsească soldați în țările vecine

Cel mai recent, consiliul clericilor musulmani din Uzbekistan i-a avertizat pe cetățenii țării să nu se ofere voluntari pentru războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, afirmând că acest lucru ar fi contrar credinței islamice.

Sâmbăta trecută, Vladimir Putin a promulgat o lege ce facilitează obținerea cetățeniei ruse pentru străinii care se înrolează în forțele armate ale Moscovei. Mai mulți jurnaliști de investigație ruși au arătat însă încă din luna iulie că grupul Wagner, armata privată de mercenari a Kremlinului, a început să caute voluntari în Kârgâzstan și Uzbekistan, relatează Hotnews.

Săptămâna trecută guvernul kârgâz și-a avertizat cetățenii care locuiesc în Rusia că vor face închisoare când se întorc în țară dacă se înrolează pentru războiul din Ucraina. Numeroși cetățeni din țările învecinate Rusiei, în special din fostele state sovietice din Asia Centrală, lucrează ca muncitori sezonieri în agricultura rusă.

„Ambasada Republicii Kârgâze din Federația Rusă îi avertizează pe cetățenii Republicii Kârgâze care se află temporar pe teritoriul Federației Ruse să nu participe la conflicte armate sau la acțiuni militare pe teritoriul statelor străine pentru care este stabilită răspunderea penală”, arată un comunicat al Ambasadei.

Acesta sublinia de asemenea că, în conformitate cu articolul 256 din Codul penal al Kârgâzstanului, participarea cetățenilor țării la ostilitățile de pe teritoriul statelor străine se pedepsește cu închisoare de până la zece ani cu confiscarea bunurilor.

Probleme cu mobilizarea în Rusia

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nota în ultima sa evaluare de săptămâna trecută că mobilizarea parțială decretată de de Putin miercuri este marcată de haos, confuzie și dezorganizare, după cum de altfel arată numeroasele înregistrări video apărute pe rețelele de socializare.

Sâmbătă, o sursă a declarat pentru presa rusă că oficiali ai mnisterului Apărării de la Moscova au mustrat personal comisarii militari pentru neglijență în efectuarea mobilizării și trimiterea de convocări în „exces” și contrar îndrumărilor explicite ale ministerului privind scutirile pentru vârstă, handicap sau alte criterii.

Multe dintre înregistrările video care s-au viralizat pe rețelele de socializare arată bărbați ruși în stare avansată de ebrietate în timpul procesului de mobilizare.

Proteste împotriva mobilizării au izbucnit în mai multe orașe din Rusia, forțele de ordine apelând la violențe împotriva manifestanților. Se crede că numărul persoanelor reținute de autorități la aceste proteste a depășit 2.000. O parte a persoanelor arestate au primit ordine de mobilizare direct la secțiile de poliție.

Luni dimineața, o înregistrare video a apărut pe rețelele de socializare, cum un rus care a deschis focul într-un birou de înrolare din Siberia și a împușcat comisarul militar. Bărbatul, îmbrăcat în costum de camuflaj, a tras cel puțin trei focuri în oficial de la mică distanță, în timp ce alți potențiali recruți pentru războiul rus fugeau din încăpere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *