Actualitate

VIDEO / Proteste violente în Iran. Doi protestatari au fost uciși într-un oraș de provincie

De asemenea, mulți oameni au fost arestaţi în timpul protestelor față de corupţie şi condiţiile de viață.

În mesaje video postate pe reţelele de sociale din oraşul Dorud se poate vedea cum doi tineri sunt întinşi pe pământ, plini de sânge, o persoană spunând că au fost împuşcaţi mortal în conflictul cu forţele de ordine.

La Teheran şi Karaj, protestatarii au spart geamuri ale instituţiilor de stat.
Sâmbătă, între 50 şi 70 de studenţi au manifestat în faţa Universităţii din Teheran scandând sloganuri politice împotriva puterii, au relatat agenţiile de presă Fars şi Mehr.

Potrivit agenţiei Mehr, ,,sloganuri dure au fost lansate împotriva conducătorilor ţării”.

Forţe speciale de poliţie au fost desfăşurate pe un bulevard din apropierea Universităţii.

Imediat după aceasta, sute de studenţi pro-regim s-au strâns în faţa Universităţii, în centrul capitalei iraniene. ,,Moarte rebelilor !”, strigau ei, potrivit unor înregistrări video publicate de agenţiile de presă.

Joi şi vineri, sute de iranieni au manifestat în circa zece oraşe de provincie împotriva puterii şi a dificultăţilor economice cu care se confruntă ţara, manifestaţiile fiind cele mai importante de la mişcarea de contestare împotriva realegerii fostului preşedinte ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad în 2009.

Sâmbătă, Guvernul iranian a avertizat populaţia să evite ,,adunările publice ilegale” ca urmare a manifestaţiilor de protest desfăşurate în toată ţara.

Manifestaţiile din Iran au încins și relațiile deja deteriorate dintre această țară și SUA.

Iranul a respins sâmbătă declaraţiile ,,oportuniste” ale preşedintelui american, Donald Trump, după ce acesta a denunţat atitudinea Teheranului faţă de manifestanţii iranieni care au protestat în această săptămână împotriva puterii şi a dificultăţilor economice cu care se confruntă ţara, relatează AFP.

,,Poporul iranian nu acordă nici o importanţă şi nici un credit declaraţiilor oportuniste ale unor responsabili americani şi ale lui Donald Trump”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghassemi, citat de media.

Ghassemi a calificat drept ,,înşelător” sprijinul unor responsabili americani faţă de adunările care au avut loc în mai multe oraşe iraniene în ultimele zile.

,,Guvernul iranian trebuie să respecte drepturile lor, îndeosebi dreptul de a se exprima. Lumea priveşte”, a declarat Trump pe Twitter, referindu-se la protestatarii iranieni.

 

Sursa: Cotidianul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *