Actualitate

(VIDEO) PROTESTUL din PMAN s-a încheiat. S-a cerut demisia guvernării

„Aş vrea să fie de această parte a baricadei şi cei de la instituţiile anticorupţie”, a declarat Lilia Carasciuc, directorul executiv al Transparency International Moldova în cadrul protestului din PMAN.

Concomitent cu protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, manifestaţii antiguvernare sunt organizate şi la Soroca, Orhei, Bălţi, Hânceşti, Cahul şi Ungheni. Interpretul Cătălin Josan a mers pentru a fi alături de manifestanţii de la Ungheni. „Important este că nu ne alungă acasă nici ploaia, nici frigul. Şi tinerii şi bătrânii au conştiinţa curată, nu ca cei care se uită de sus acum la noi în fotoliile lor confortabile şi ne cred de proşti. Dar noi suntem mulţi şi cum noi i-am angajat, noi îi şi dăm afară. Ei mizează pe faptul că noi îi alegem, apoi timp de patru ani ei îşi fac de cap. Nimeni n-o să ne facă curăţenie în ogradă. Noi în primul rând trebuie să ne schimbăm. Eu fac parte din generaţia care a refuzat să plece din ţară”, a declarat Cătălin Josan, care le-a cântat manifestanţilor adunaţi în centrul oraşului Ungheni.

În PMAN s-au auzit piese de-a soților Doina și Ion Aldea Teodorovici.

(UPDATE) Manifestațiile din centrul capitalei sunt supravegheate de sute de polițiști discolcați în perimetrul PMAN și în jurul Guvernului. Măsurile sporite de securitate au fost solicitate de premierul interimar în legătură cu evenimentele anunțate de reprezentanții Platformei civice „Demnitate și Adevăr”, transmite zdg.md.

(sursa foto: zdg.md)

(UPDATE) Protestaraii scandează: „Plaha Vova, Plaha Vova, pleacă-pleacă din Moldova!”, „Afară gunoiul din țară!”, „Victorie!”.

„Timofti ieși din bârlog și vezi ce se-ntâmplă la tine-n țară!”.  „Nu mai credem nici în Plahotniuc, nici în Filat, nici în Ghimpu care ne-o amăgit cel mai mult. Nici în Voronin, Dodon și Usatâi care vor să ne dea rușilor!”, spune un protestatar de la tribună. Vorbitorii au anunțat că în scurt timp vor oferi o alternativă partidelor aflate la guvernare. „Pînă la finele lunii decembrie vom constitui o noua forță politică și vom face o lista de 101 parlamentari care vor reprezenta poporul. Fiecare din voi poate participa la constituirea acestei forțe, ce va duce la scoaterea Parlamentului din captivitate”, a menționat Vasile Năstase, unul din liderii protestatarilor, transmite Moldpres.

El a specificat că în scurt timp va fi demarată procedura de organizare a unui referendum pentru modificarea modalității de alegere a șefului statului. “Vrem un președinte vocal și responsabil, unul care să lupte pentru revendicările poporului. Președintele ce va fi ales de popor va trebuie să revizuiască deciziile de oferire a sutelor de ordine și medalii înmînate în ultimul timp. Începînd de mîine vom avea listele de subscripții si vom demara procedura de colectare a semnăturilor pentru organizarea referendumului popular”, a adăugat Năstase.

(UPDATE)
Procurorul municipiul Chișinău, Ion Diacov, a fost surprins, astăzi, în Piaţă Marii Adunări Naţionale în timpul protestului organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr în timp ce discuta cu reprezentanţii acesteia. Diacov, a anunţat că pleacă din funcţie odată cu expirarea mandatului sau, care a durat 5 ani. El spune că nu mai vrea să candideze pentru un nou mandat. Motivul ar fi relaţia să dificilă cu procurorul general, Corneliu Gurin. Diacov afirmă că pe 3 decembrie, când îi expiră mandatul, va veni cu declaraţii oficiale, transmite protv.md


(Sursa foto: protv.md)

(Știre inițială)

Sute de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta împotriva actualei guvernării. Manifestanţii cer demisia clasei politice, depolitizarea instituțiilor de stat, arestarea persoanelor implicate în furtul miliardului, alegeri parlamentare anticipate. Acțiunea de protest este organizată de Platforma civică DA, transmite Ziarul de Gardă.

Proteste au loc pe parcursul zilei de astăzi și la Bălți, Orhei, Cahul, Hâncești, Ungheni, Soroca.

Mai mulți lideri ai Platformei țin discursuri de pe scena instalată în PMAN. Aceștia au anunțat că au început colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum pentru alegerea şefului statului prin vot direct. O altă revendicare a protestatarilor este reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Reprezentantul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, Vasile Năstase a declarat că scopul esențial al manifestațiilor este „scoaterea ţării din captivitate şi eliminarea oligarhiei criminale”.

Acțiunea de protest este supravegheată de polițiști, care au format un cordon în jurul clădirii Guvernului, potrivit aceleiași surse.

Sursa: zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *