Actualitate

VIDEO/ Provocările care se întâmplă în regiunea transnistreană îi îngrijorează pe veteranii de pe Nistru

Exercițiile militare care au avut loc în ultimele luni în Transnistria i-au îngrijorat pe veteranii care au luptat în 1992 în conflictul armat de la Nistru. Unii le este frică că vor fi nevoiți să ia din nou arma în mână, alții spun că oriunde se vor afla, nu vor lăsa țara de izbeliște, transmite Știri.md.

Voluntarii de la Nistru care locuiesc în Zona de Securitate spun că aproape zilnic aud diferite provocări venite din partea Tiraspolului, iar îngrijorările că într-o bună zi situația ar putea scăpa de sub control sunt tot mai mari. Însă, aceștia cred că țara noastră își va păstra statutul de neutralitate și nu se va implica în niciun fel de război.

Demian Cazacu este singurul veteran de război din raionul Căușeni care a participat la Cernobîl, Afganistan și la războiul de la Nistru. La cei 62 de ani ai săi, bărbatul spune că a fost nevoit să treacă prin cele mai dificile momente ale statelor în curs de dezvoltare. Când a început războiul de la Nistru, el lucra în Tighina. 

A venit acasă, a pus mâna pe armă și a decis să apere integritatea teritorială a Republicii Moldova. Locuitorii satului Hagimus spun că până în orașul Odesa au mai puțin de 100 km de parcurs, iar de Tighina îi desparte doar un indicator de la intrarea în sat. Aceștia spun că toată viața au fost în focul războiului, iar exploziile care s-au produs în stânga Nistrului în ultimele luni îi îngrijorează și așteaptă să vadă în ce direcție vor derula acțiunile. 

Președintele Veteranilor Războiului pentru Independenţă din Hagimus, Valentin Mititelu, consideră că acțiunile pe care le-au întreprins autoritățile până la acest moment sunt suficiente, iar cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului vor pace în lume. 

Vă amintim că, la 26 aprilie, în regiunea transnistreană a fost instituit Cod Roșu de alertă teroristă pentru o perioadă de 15 zile. Intrările din orașele din stânga Nistrului au fost fortificate cu noi puncte de control. Forțele de ordine controlate de Tiraspol au intensificat monitorizarea în zonă. 

La 24 aprilie, a fost atacat cu aruncătoare de grenade sediul așa-numitului Serviciu de Securitate din regiunea transnistreană. A doua zi, în dimineața zilei de 25 aprilie, au avut loc explozii la un centru radio din raionul Grigoriopol și la aeroportul din Tiraspol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *