Eveniment

VIDEO TIMPUL.MD Politica fiscală încearcă betonul Alianţei

La începutul şedinţei Legislativului, spicherul Marian Lupu a propus ca politica fiscală să fie transferată ultima pe ordinea de zi, după care şedinţa a fost întreruptă pentru ca deputaţii din Comisia economie, buget şi finanţe să voteze raportul final. Încercarea repetată a comisiei a eşuat, deoarece parlamentarii comunişti şi democraţi (Valeriu Guma şi Adrian Candu, ca membru supleant) au votat împotriva proiectului. Imediat după votul nefavorabil al comisiei de profil, deputaţii AIE-2 s-au convocat în şedinţă urgentă. Aceasta a durat aproape două ore, timp în care comuniştii ascultau la telefoanele mobile piesa „Comandante Che Guevara”. Totuşi, deputaţii PCRM n-au mai avut răbdare şi au hotărât să plece, în speranţa că „Alianţa se destramă". „Este pentru prima dată în istoria Parlamentului RM când o pauză, nefiind anunţată, durează atât de mult”, a explicat decizia comuniştilor deputatul Vadim Mişin.

Întrebat de jurnalişti dacă până pe 31 martie Bugetul de stat va fi aprobat, liberal-democratul Mihai Godea a răspuns că „probabilitatea votării proiectului Bugetului de stat pentru anul 2011 este greu de estimat după şedinţa de azi a Alianţei”. Colegii săi de Alianţă păreau însă mai optimişti. Liderul PD, Marian Lupu, a spus că „mai rămâne un singur subiect, care se referă la metodele de politică fiscală, dar nu pentru anul acesta, ci pentru 2012”. Iar liberalul Ion Hadârcă s-a arătat sigur că „se va găsi un numitor comun, dar cred că acesta va fi definitivat la revenirea premierului în ţară”.

Precizăm că, înainte de a pleca la Bruxelles, premierul Vlad Filat a declarat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că termenul-limită de adoptare a legilor respective este 1 aprilie, pentru a permite FMI să deblocheze următoarea tranşă de finanţare a RM.

Mâine, la ora 14:00, va continua şedinţa Parlamentului, pe ordinea de zi fiind inclus proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală. Dacă documentul va fi adoptat în prima lectură, sâmbătă, 26 martie, va fi propus pentru lectura a doua. Tot sâmbătă se preconizează dezbaterile asupra proiectului Legii Bugetului de stat pentru anul 2011.

——————————–
Citeşte şi actualizările făcute în timpul şedinţei Parlamentului

13:06 Majoritatea parlamentară a decis ca politica fiscală să fie discutată şi aprobată în şedinţa de mâine, la ora 14:00. Pachetul social va fi discutat într-o şedinţă a Parlamentului de marţi.

Şedinţa de azi s-a încheiat.

13:00 Deputaţii comunişti au decis să părăsească sala de şedinţe. Vadim Mişin: "Este pentru prima oară în istoria RM când o pauză durează atât timp". În timp ce Mişin explica motivul PCRM de a părăsi Parlamentul, şi parlamentarii de la AIE-2 ieşeau de la şedinţa lor. Plenul Legislativului se reia cu 54 de deputaţi. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu: "Ne cerem scuze de la colegii noştri din opoziţie pentru această pauză lungă".

12:55 Şedinţa AIE-2, convocată de urgenţă, durează deja mai mult de o oră. În această perioadă, deputaţii comunişti, pentru a nu se plictisi, ascultă cântece la telefonul mobil. Piesa preferată a lor este "Comandante Che Guevara". 


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan

11:40 Deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană-2 s-au întrunit în şedinţă separată, după şedinţa Comisiei econmie, buget şi finanţe. Şedinţa Parlamentului încă nu a fost reluată.

11:30 Comisia economie, buget şi finanţe nu poate prezenta Parlamentului raportul privind politica fiscală. Preşedintele Comisiei, Veaceslav Ioniţă, a declarat presei, după şedinţa acesteia, că nu au fost întrunite voturile necesare pentru a elabora un raport pozitiv. Potrivit lui, deputaţii din partea PCRM şi PD au votat împotriva raportului. De la decmocraţi nu au votat Valeriu Guma şi Adrian Candu, care este membru supleant al Comisiei. De la şedinţă a lipsit Vlad Plahotniuc, deşi este prezent în Paralement. "Sperăm că totuşi vom discuta şi aproba, în prima lectură, politica bugetar-fiscală şi, respectiv, vom susţine Guvernul", a mai spus Ioniţă.

De cealaltă parte, deputatul comunist, Igor Dodon, a menţionat că fracţiunea PCRM ar dori să susţină acest raport. "Noi avem anumite amendamente, dar le vom vocifera în plenul Parlamentului".

10:50 Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunţat întreruperea şedinţei plenare. Comisia econmie, buget şi finanţe urmează să se întrunească în şedinţă specială pentru a discuta şi aproba politica fiscală. Deputaţii vor reveni în sală la ora 11:30

10:42 Deputaţii au adoptat în lectura a doua cu 54 de voturi proiectul de lege pentru modificarea articolului 40 al Legii nr.416-XII din 18 decembrie 1990 cu privire la poliţie. Comuniştii au votat împotrivă şi au calificat decizia majorităţii "o bătaie de joc faţă de poliţişti". 

10:38 Mihai Ghimpu a apărut în sală. 

10:33 Proiectul de lege pentru modificarea articolului 40 al Legii nr.416-XII din 18 decembrie 1990 cu privire la poliţie este criticată dur de comunişti. Artur Reşetnicov (PCRM) a spus că va apela la Curtea Constituţională.  Proiectul de lege prevede anularea compensaţiilor acordate colaboratorilor de poliţie pentru închirierea spaţiului locativ. Raportorul Alexandru Stoianoglo argumentează că legea nu mai funcţionează de mulţi ani. 

10:23 Ina Şupac (PCRM) cere demisia lui Veaceslav Marinuţă, ministrul Apărării, ca urmare a cazului tragic de la Coşniţa, unde duminică, soldatul Cornel Gorodiştean, a fost împuşcat mortal de un coleg al său

10:00 Ion Hadârcă "Să nu comentaţi în Parlament, ceea ce visaţi noaptea" – replică la acuzaţia comuniştilor că regimul Gaddafi din Libia a finanţat PL. 

10:09 Deputaţii comunişti propun introducerea unor proiecte de legi din 2010. 

10:00 Începe şedinţa Parşamentului. Sunt prezenţi 88 de deputaţi. Lipsesc, printre alţii, Mihai Ghimpu, Valeriu Saharneanu, Grigore Petrencu şi Nicolae Juravschi. 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *